Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Så ska Alingsås vinna SM-finalen

Som tränare för Redbergslid har Jasmin Zuta mött de båda finallagen ett antal gånger. - På pappret har Kristianstad ett litet övertag mot Alingsås. Men på plan tror jag att det blir en jämn och spännande final som mycket väl kan gå till förlängning, säger han.

För RIK:s och Zutas del var slutspelet över i kvartsfinalen efter Sävehofs imponerande vändning.
- Att förlora när man är så nära är förstås oerhört surt och det satt i ett bra tag efteråt. Men så är det i handboll, det svänger snabbt och man kan aldrig ta något för givet. Men med lite perspektiv är jag nöjd med vår säsong, säger han.
Lördagens SM-final i Malmö är den tredje raka mellan Alingsås HK och IFK Kristianstad. Som handbollsnörd och elittränare går Jasmin Zuta igång på matchen och när GP ber honom analysera förutsättningarna är han inte han inte sen med att dela med sig av sina kunskaper.

Klasskillnad i förra finalen

- I finalen ifjol var det klasskillnad – då var Kristianstad överlägset i allt. Så tror jag inte att det blir i år även om Kristianstad med sin tyngd får bära favoritskapet, säger han.
Vad måste Alingsås lyckas med för att få höja bucklan?
- Försvars- och omställningsspelet, som är klubbens signum, måste vara på topp. Lyckas AHK med det och kan skapa ett målmässigt försprång kan de i bästa fall dra i från. Blir det däremot för mycket av uppställt spel tror jag att det finns risk för att IFK får ett övertag med sin kraft.  Även Kristianstad har ett bra försvar. Får de trycka på och bli offensivt i de olika kontringsfaserna så kan det bli jobbigt för Alingsås, säger han.  
Vad blir avgörande i finalen?
- Målvaktsspelet. Båda lagen har bra målvakter, men det gäller att de har dagen med sig för att lyckas. Nebojsa Simic i Kristianstad kan vara lite upp och ner, men kommer han i gång och spelar på topp kan han bli fullständigt omöjlig. Det gäller för Alingsås att spela noggrant och få hål på honom med en gång och inte göra honom till spöke. Då kan han bli han äckligt jobbigt.

Frisk viktig för AHK

Om Alingsås målvakt Rickard Frisk säger Jasmin Zuta:

- En målvakt med klass som är oerhört viktig för Alingsås spel. I slutet av serien fick han en hjärnskakning och var borta ett tag. Då blev det tydligt hur viktig han är för AHK. Under slutspelet har Frisk varit väldigt bra och kan bli direkt avgörande för utgången av finalen, säger han.
Bakom varje bra lag står ett framgångsrikt tränarteam och när det gäller de båda huvudtränarna, Mikael Franzén i Alingsås och Ola Lindgren i Kristianstad ser Jasmin Zuta olika inriktningar:

Demokraten och pekaren

- Det är två olika sätt att coacha. Mikael Franzén är demokraten, han jobbar mer med delaktighet och har väldigt högt förtroende för spelarna och använder dem som sin förlängda arm på plan. Ola Lindgren i Kristianstad är taktiker ut i fingerspetsarna. Han är den som pekar med handen och som och är väldigt tydlig och rak i sina instruktioner till spelarna. Han vet vad han vill få utfört, säger Jasmin Zuta och fortsätter:
- Det går inte att säga att något av sätten är rätt eller fel, bättre eller sämre. Båda två är oerhört skickliga tränare och har nått stora framgångar genom åren. Dessutom är de skickliga taktiker, vi kommer från båda håll att få se att det finns äss i ärmen om spelet skulle gå i stå, säger han.

Flera nyckelspelare

Du nämner målvakterna – vilka fler nyckelspelare ser du?
- I en final är alla nyckelspelare, men i en final finns vissa spelare som bara måste spela bra. Alingsås försvarsgeneral Max Darj är en sådan, i synnerhet nu när Fredrik Teern är skadad. Att även Johan Nilsson är borta är ett tungt avbräck för Alingsås., säger Jasmin Zuta och fortsättrer:
- Det är också viktigt Jesper Konradsson är i form – han är navet i spelet framåt och är bra på att skapa möjligheter – åt sig själv och åt andra. Även Magnus Perssons skytte från nio meter måste funka, han drar ett stort och tungt lass.
Några spelare i AHK som överraskat på dig under slutspelet?
- Felix Claar har klivit fram och blivit en spelare som alla försvar måste se upp med.  Jag måste förstås även nämna Emil Frend Öfors, en komplett spelare, bra både framåt och bakåt, och som kan spela från både sex och nio meter.
Och i Kristianstad?
- Där dräller det av starka namn. Richard Hanisch, Olafur Gudmundsson, Albin Lagergren, Stig Tore Moen Nilsen, Arnar Freyr Arnasson och förre RIK-spelaren Mario Lipovac för att nämna några. Alla individuellt skickliga spelare som kan avgöra en final.

Färgrikt publikhav

Båda lagen har starka supportrar – vilket gäng tar hem läktarkampen?
- Även där har Kristianstad ett litet övertag. Jag menar, de kan locka upp mot 5 000 en vanlig seriematch – de kommer att mobilisera rejält. Men även Alingsås har starkt supporterstöd och drar folk. Det blir bra stämning, ett blått (Alingsås) och ett orange (Kristianstad) publikhav är att vänta på läktarna.
Slutligen – vem vinner?
- Som sagt, Kristianstad har tyngden och får bära favoritskapet. Men…  får Alingsås igång sitt spel kan det hända saker. Det blir en öppen, spännande och intressant final och det skulle inte förvåna mig ett dugg om det blir förlängning, säger Jazmin Zuta.
   

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.