Så bra var de svenska spelarna i EM

Hemma-EM är avslutat. Målsättningen att nå semifinal lyckades inte utan mästerskapet tog stopp i mellanrundan. GP betygsätter de svenska spelarnas insats i turneringen.

ANNONS
|

Betygsskalan:

5 = världsklass, 4 = mycket bra, 3 = bra, 2 = godkänd, 1 = oprövad/underkänd.

Bild: LUDVIG THUNMAN

Andreas Palicka – 4 fyrar

grade crossed
Inledde EM fullkomligt fenomenalt och fick nästan taket i Scandinavium att lyfta i premiären mot Schweiz när han radade upp häftiga räddningar. Var inte riktigt lika dominant resten av matcherna, men var nog, så länge det gällde något, Sveriges bästa spelare i mästerskapet.
Bild: LUDVIG THUNMAN

Mikael Appelgren – 3 fyrar

grade crossed
Här hade vi förväntat oss lite mer – åtminstone i de viktiga matcherna, då han inte fick så bra träff som önskat. Bjöd dock på ett par toppinsatser, dels mot Ungern men även inhoppet mot Norge och avslutningen mot Island imponerade.
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Max Darj – 3 fyrar

grade crossed
Det svenska försvarsspelet var, undantaget katastrofinsatsen mot Portugal, väldigt bra hela mästerskapet. En stor anledning till det stavas Max Darj. När Jesper Nielsen slet med skador landade ett ännu större ansvar på den förre Alingsås-spelaren som skötte det med den äran.
Bild: LUDVIG THUNMAN

Fredric Pettersson – 3 fyrar

grade crossed
Varför fick han inte spela tidigare? Reserven kom sent in i truppen och fick inte speltid förrän han kallades in som ersättare för Jesper Nielsen inför Ungern-matchen. Gjorde direkt en riktig pangmatch. Även stark mot Island.
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Jesper Nielsen – 2 fyrar

grade crossed
Först var det problem med knäet, sedan var det en axel som spökade för försvarschefen. Och än en gång tvingades Nielsen lämna ett mästerskap i förtid. Ett avbräck för Sverige, även om blågult faktiskt klarade sig ganska bra utan honom.
Bild: LUDVIG THUNMAN

Andreas Nilsson – 2 fyrar

grade crossed
Blir faktiskt Sveriges bästa målskytt i turneringen – då missade han ändå mycket mer än vad vi är vana vid. Är normalt sett en världsspelare på linjen, den nivån höll han lite för sällan i hemma-EM. Framför allt när det hade behövts som mest. Grymt vass mot Island i avslutningen.
Bild: LUDVIG THUNMAN

Philip Henningsson – 1 fyr

grade crossed
Kom in som ersättare för Jesper Nielsen och blandade och gav. Stark insats mot Polen, men hade sedan det ordentligt jobbigt mot Portugal. Med mer speltid kunde betyget varit ett annat.
Bild: LUDVIG THUNMAN

Jerry Tollbring – 3 fyrar

grade crossed
Har gjort någon plattmatch och haft svårt att bli involverad emellanåt. Har å andra sidan varit riktigt skarp i några andra drabbningar. Så det har varit mycket upp och ner. Minus för svajigt straffskytte. Plus för aktivt och påpassligt försvarsspel och en hel del mål.
Bild: LUDVIG THUNMAN

Daniel Pettersson – 2 fyrar

grade crossed
Likt Tollbring har det varit en del upp och ner i mästerskapet för "DP". En aning vassare på straffarna och lite mer involverad än kollegan på andra kanten, men har också bränt en hel del öppna lägen. Pendlar på gränsen mellan godkänt och bra, trots allt.
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Valter Chrintz – 1 fyr

grade crossed
Sparsamt med speltid (framför allt så länge semifinalhoppet fanns) hela mästerskapet. Har dock inte gjort bort sig när han har fått chansen och bjöd i premiären mot Schweiz på ett av turneringens snyggaste mål. Betyget baseras på att han är oprövad snarare än underkänd.
Bild: LUDVIG THUNMAN

Lucas Pellas – 3 fyrar

grade crossed
Satt och värmde bänken länge, länge, länge i turneringen. När han till slut fick förtroende spelade som att det vore hans femte mästerskap snarare än hans första. Grym straffskytt och respektlös i övrigt. Lyckades verkligen sätta avtryck trots få minuter.
Bild: LUDVIG THUNMAN

Jim Gottfridsson – 2 fyrar

grade crossed
Svårbedömd. Mål- och assistmässigt är han bland de bättre i truppen och han gjorde några riktigt fina insatser. Å andra sidan är han lagkapten och den kanske enskilt största stjärnan i laget och till det så motsvarades väl inte förväntningarna riktigt. Det landar i ett godkänt betyg med snudd på tre.
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Linus Arnesson – 2 fyrar

grade crossed
Försvarsmässigt mer än klart godkänd. Anfallsmässigt? Njae. Samtidigt ska man ha med sig att mittnian fick axla den otacksamma uppgiften att som högerhänt spela högernia för skadade Albin Lagergren. Han gjorde så gott han kunde, och det ska han ha beröm för.
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Lukas Nilsson – 1 fyr

grade crossed
Nej det här var inte Lukas Nilssons turnering. Vill mycket och vågar ta för sig, men det slarvades för mycket och han fick aldrig något flyt. Lider naturligtvis av att konkurrensen med Kim Ekdahl Du Rietz är tuff och att han därmed sällan får förtroende under längre tid.
Bild: LUDVIG THUNMAN

Kim Ekdahl Du Rietz – 2 fyrar

grade crossed
Precis som Gottfridsson fanns här otroligt höga förväntningar. De motsvarades inte. Var självkritisk tidigt i mästerskapet och tyckte inte att han presterade så bra som han borde kunna. Samtidigt är han bäst av alla när han är bäst, och även om det inte var så himla ofta han nådde de nivåerna i EM så hade han en hel del perioder i matcherna då han verkligen flög.
Bild: LUDVIG THUNMAN

Albin Lagergren – 2 fyrar

grade crossed
Det blev verkligen inget roligt mästerskap för Lagergren som inför turneringen hade problem med en fotskada. Väl igång i EM drabbades han av en hjärnskakning som höll honom borta till och från. Fick ingen kontinuitet alls och även om han kämpade tappert när han spelade är det svårt att förvänta sig mer än så här med de förutsättningarna.
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Jack Thurin – 1 fyr

grade crossed
När Kristjan Andrésson slutligen gav upp tanken att det enbart skulle vara Linus Arnesson som kunde ersätta Albin Lagergren fick Jack Thurin chansen. Skövde-talangen dunkade in några mål i mästerskapsdebuten, men var annars ganska osynlig. Har en bit kvar till han kan stå sig på den här nivån. Får dock, precis som Chrintz, betyget mest utifrån oprövad snarare än icke godkänd.
Bild: LUDVIG THUNMAN

Simon Jeppsson – 2 fyrar

grade crossed
Satt otroligt mycket bänk, trots att niometersspelet långa stunder hackade i det här hemmamästerskapet. När han fick chansen vågade han gå för det och presterade faktiskt riktigt bra. Hade han hunnit med att göra lite mer hade han kunnat hugga på högre betyg.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS