Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sävehofstjärnan: Målet är ordinarie i landslaget

Stortalangen Emma Ekenman-Fernis har ett mäktigt handbollsår bakom sig. Sedan flytten till Sävehof har det blivit både SM-guld och debut i landslaget. Men 20-åringen har siktet högre inställt än så. – Mitt mål är att ha en ordinarie plats i landslaget och bli så bra som möjligt, säger hon.

Hon beskriver det som den största upplevelsen i idrottskarriären hittills. Matchen för en vecka sedan, när Sävehof skrällvann på bortaplan mot storlaget Larvik i Champions Leagues gruppspel.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag vet att någon sa att det var det största som hänt inom svensk klubbhandboll. Det är inte så länge sedan Larvik vann Champions League, ser man till meriter och spelare är de jättemycket större än oss. Att vinna mot dem borta är... sjukt bra, säger Emma Ekenman-Fernis.

Själv blev hon matchens överlägset bästa målskytt med sina elva mål och visade upp en oerhörd kyla med sina åtta straffmål. Just straffarna har blivit ett signum för högersexan.

– Från mitten av förra säsongen fick jag förtroende från tränaren (Henrik Signell) att ta straffarna och det tycker jag om. Det handlar om att tänka att man har övertaget på målvakten och det är jag som ska styra målvakten. Är man säker i det blir man ganska lugn i straffskyttet.

Supertalangen Emma Ekenman-Fernis har bara hunnit bli 20 år, men har redan flera tunga titlar från ungdomsåren på meritlistan. Så fick hon också en tidig start på handbollskarriären och hade en tydlig målsättning.

– Jag började på bollskola när jag var fyra år. Jag har sett massa filmer från när jag var liten, och innan jag ens fyllt ett år så har jag alltid en boll i händerna. Så jag tror att det föll sig ganska naturligt. Ända sedan jag var liten så har jag sagt att jag ska bli bäst, så är det bara, säger hon.

"Sävehof - en klubb man hatar"

15 år senare, inför förra säsongen, valde hon att lämna Stockholm och Spårvägen där hon hade en bärande roll för att i stället konkurrera om speltid i ett Sävehof som länge dominerat handbollen i Sverige.

– Sävehof har alltid varit en klubb som man hatar på något sätt om man spelar i en annan klubb för att de är så stora, så bra och har en sådan vinnarkultur som inte många andra har. För mig var det ett rätt enkelt val. Jag ville spela i Champions League med alla de bra spelarna som finns i laget, säger hon.

Efter att ha blivit skyttedrottning i förra säsongens slutspel och fått med sig karriärens första SM-guld på seniornivå, är det ett val som ingen kan ifrågasätta. Klubbtränaren Henrik Signell hyllar sin kantspelare stort för hennes spel och utveckling i Sävehof.

– Emma har ett målsinne som är unikt. Hon är smart och är bra på att komma till lägen samtidigt som hon vet hur en målvakt rör sig. Som människa har hon mod, kraft och helt rätt inställning. Hon är respektlös på ett positivt sätt och hetsar inte upp sig. Hon har en mental styrka och en mogenhet samtidigt som hon har en vilja att hela tiden utvecklas, säger han.

För egen del tycker hon framför allt att hon har tagit stora kliv vad det gäller fysiken sedan hon anslöt till Sävehof.

– Jag minns när jag kom hit och vi skulle ut till Skatås för att träna, det var inte jättekul. Men där ser man verkligen förbättringar.  Just fysiken är otroligt viktig för att kunna springa i kontringar och för att orka ha kvar huvudet i matchen. Samtidigt är det också viktigt för spänsten som man behöver som kantspelare.

För det är som kantspelare som hon ser sin framtid. Trots att hon tidigare också spelat som högernia.

– Vi bestämde inför den här säsongen att det är kanten som jag ska spela på. Det är där som både jag och tränarna tror att jag kommer gå längst. För mig känns det naturligt. Jag gillar farten och att kontra, att få tjuva lite så där i kontringarna, säger hon.

Om landslagsdebuten: "Var riktigt nervigt"

När GP träffar Emma Ekenman-Fernis i den nya arenan i Partille som laget flyttade in i lagom till säsongspremiären så är det ett händelserikt handbollsår som ligger bakom henne. I början av sommaren blev hon uttagen i sin första landslagstrupp som seniorspelare inför OS i Rio, men föll på målsnöret när truppen bantades inför mästerskapet.

– Klart jag blev besviken, annars har man inte där att göra. Men jag såg det som en bonus att få vara där och känna på att träna med landslaget för det var inget jag trodde att jag skulle få göra då. Det kom lite som en chock.

Det gav också ringar på vattnet, för i landskampen mot Island i oktober fick hon göra sin debut.

– Det var riktigt nervigt. Man vill ju göra det bra när man får chansen, kanske var jag lite för nervös. Men det är å andra sidan naturligt, jag tror att alla känner så första gången man får spela i landslaget. Även om det var träningsmatcher så var det stort, man känner "oj ska jag vara här" även om man vet att det finns en anledning till att man blev uttagen.

Men samlingen fick ett tyngre avslut för debutanten som stukade foten på uppvärmningen inför matchen mot Polen och fick tvingades avstå från att spela.

– Klart det var tungt. Man vill ju gärna spela när man kommit med i landslaget och ska bevisa att man har där att göra, säger Emma Ekenman-Fernis.

Hoppas på plats till hemma-EM

Nu har hon också kommit ett steg närmare nästa mål, för i veckan blev hon också uttagen i bruttotruppen inför hemma-EM som väntar den 4-18 december, bland annat med Göteborg som spelort.

– Det är klart att det skulle vara otroligt kul och mäktigt att få vara med på EM på hemmaplan och spela framför Sverigepubliken. Men det gäller för mig att spela bra fram till dess så att jag får chansen.

Vad betyder ett hemma-EM för damhandbollen?

– Jättemycket. Jag tror att det kan bli ett lyft för intresset för damhandbollen och det behövs. Det är viktigt för oss att synas utåt. Ett mästerskap tror jag kan locka fler att både titta och spela handboll, säger hon.

Nästa utmaning: Esbjerg

Målet på sikt för högersexan är att komma ut i Europa, men också att skaffa sig en ordinarie plats i landslaget. Men före dess väntar en ny utmaning för Sävehof och Emma Ekenman-Fernis i Champions League. Efter skrällen i Larvik ställs nu laget mot ett kanske ännu tuffare motstånd i gruppspelet. För i eftermiddag kommer danska Esbjerg med förra Sävehofstjärnorna Filippa Idéhn, Ulrika Toft Hansen och Jenny Alm på besök.

– Det kommer att kännas mäktigt att få spela i nya arenan för första gången i Champions League. Men Esbjerg är bra, så det gäller att vi får allt att klaffa, som vi fick i den andra halvleken mot Larvik. Jag ser ändå dem som favoriter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.