Sävehofs tränare Michael Apelgren kommer i framtiden balansera uppdraget i Sävehof med jobbet som assisterande tränare i landslaget.
Sävehofs tränare Michael Apelgren kommer i framtiden balansera uppdraget i Sävehof med jobbet som assisterande tränare i landslaget. Bild: LUDVIG THUNMAN

Sävehofs tränare Michael Apelgren till landslaget

Han har framgångsrikt lett Sävehof under två säsonger. Nu är Michael Apelgren klar för Sveriges herrlandslag som assisterande förbundskapten.
– Han vet vad som krävs för att bli en vinnare och vi är överens om ett öppet samarbete för vår fortsatta utveckling, säger förbundskaptenen Glenn Solberg.

ANNONS
|

Michael Apelgren gjorde stor succé direkt när han kom till Sävehof, med SM-guldet 2021. Nu belönas Sävedalen-bon med ett fint nytt uppdrag. På fredagen presenterades han som Martin Boquists ersättare som assisterande tränare för det svenska herrlandslaget bakom Glenn Solberg.

– Svensk handboll är på gång och det ska bli kul att vara med på den resan, och med ett hemma-VM ett halvår bort. Sverige har tagit stora steg taktiskt, nya spelare poppar upp hela tiden och dialogen med så duktiga spelare som finns i landslaget är nåt jag verkligen gillar och tror på. Glenn och jag har haft väldigt tydliga samtal om rollen och arbetssättet, som blir en ny erfarenhet för mig. Mycket är klart på förhand och det känns helt rätt, säger Michael Apelgren till Svenska handbollförbundets hemsida.

ANNONS

Stannar kvar i Sävehof

Apelgren fortsätter sitt jobb som tränare i Sävehof parallellt med uppdraget i landslaget. Kontraktet är skrivet över två år.

Till GP säger han att de dubbla tränarposterna inte kommer förändra hans arbete i Sävehof, men att han kommer vara borta under landslagssamlingarna.

– Förhoppningsvis kommer det här göra oss (Sävehof) bättre och till vardags kommer det inte vara någon skillnad. Sävehofs och min ambition kvarstår – vi ska vara i topp i Sverige. Det kommer inte förändra någonting.

Hur känns det att få kliva in i en landslagsroll?

– Det känns spännande och kul. Det är en häftig grej. Man har hållit på det här ett tag nu, så det är skönt att kunna sätta igång med arbetet när nyheten väl kom ut, säger han.

– I Sverige gäller inget annat än att slåss om de ädlaste valörerna och det har alltid varit min ambition som tränare också. I min värld är det vad handboll handlar om – att vinna. Det är klart att det är det vi siktar mot, säger Apelgren.

Den 11–29 januari 2023 spelas Handbolls–VM i Polen och Sverige.

Siktet inställt på att behålla Sverige i världstoppen

Apelgren är tydlig med att de regerande EM-mästarna Sverige kommer ha högt ställda förväntningar på sig samtidigt som det kommer vara ett tufft världsmästerskap.

ANNONS

– Utmaningen är väl att vi vann sist, så förväntningarna kommer vara höga. Världshandbollen är sådan nu att man kan ryka i en kvart och man kan gå och vinna guld – det är på håret. Det blir både våra utmaningar och möjligheter – att det är så pass jämnt på världstoppen.

Apelgren fortsätter:

– Man får hela tiden jaga de där marginalerna. Många matcher avgörs de sista fem minuterna. De sju–åtta lagen i toppen är extremt jämna, säger han.

Apelgren om relationen till Glenn Solberg

Under Apelgrens tid i norska Elverum Håndball (2014–2016 som spelare, 2014–2020 som tränare) var även Sveriges förbundskapten Glenn Solberg i Norge.

De gick dessutom tränarkursen tillsammans. Nu ska de leda herrlandslaget ihop.

– Vi har alltid haft en god relation. Känslan är att vi kommer kunna komplettera varandra bra i landslaget. Vi har både likheter och olikheter vilket jag tror kan vara bra, säger Apelgren.

Hur kommer ert samarbete se ut i landslaget?

– Jag hoppas kunna vara en stöttepelare till Glenn. Vi ska fortsätta på den inslagna vägen där vi samarbetar mycket med spelarna. Vi ska försöka kräma ur smartnessen som finns i gruppen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS