Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Sävehofs segerglädje – säkrade historiskt cupguld

Efter 30 års uppehåll var svenska cupen i handboll tillbaka. Då spände Sävehof-herrarna musklerna och säkrade föreningens första cuptitel någonsin.
– Inför säsongen var det ett av våra mål att vi vinna cupen, så det känns skitkul, säger Sävehofs Sebastian Karlsson.

IK Sävehof har radat upp SM-guld på 2000-talet och är den stora dominanten i svensk handboll. Men det finns en inhemsk trofé som saknas i det välfyllda prisskåpet i Partille: svenska cupen-titeln.

Efter 30 års uppehåll gjorde cupen comeback den här säsongen – och inför den avgörande finalmatchen hemma i Partille Arena hade Sävehof skapat sig ett gyllene läge. I onsdags besegrade de Lugi med 37-30 och hade således sju måls ledning inför den avgörande finalmatchen under lördagen.

En match som inleddes med tre så kallade shoot-outs (enmanskontringar efter ett målvaktsutkast) per lag. Lugi satte tre av tre medan Sävehof satte två av tre – och med 2-3 på resultattavlan kunde matchen sedan starta i gång “på riktigt”.

Guldvittring redan i halvtidsvilan

Inledningsvis var det relativt jämnt. Men i slutet på den första halvleken kunde Sävehof göra ett litet miniryck och gå till halvtidsvila med resultatet 17-13 efter ett sent Emil Berlin-mål.

– Jag tycker att vi är bättre överlag i alla faser av spelet. Sen i dag i andra halvlek slarvar vi väldigt mycket, jag missar till exempel fyra frilägen. Men vi löser det till slut ändå. Det är klart, när man går in med en sjumålsledning så är det svårt att bli orolig när man leder. Men jag tycker att vi är bättre överlag, säger Sebastian Karlsson.

Fyra måls ledning i matchen – och elva måls ledning i dubbelmötet. Rejäl gulsvart guldvittring, med andra ord.

I den andra halvleken var det heller inte så mycket snack om saken. Lugi snyggade förvisso till siffrorna och lyckades kvittera. Men över två matcher var Sävehof numret för stort och gjorde processen mot pokalen kort.

Slutresultatet på finalmatch två blev 27-27 vilket innebar att Sävehof fick segerjubla inför hemmasupportrarna – och addera ytterligare en trofé till prisskåpet.

– Det känns bra. Vi har jobbat för det här länge och det känns skönt att stå som vinnare, säger Sävehofs Elias Ellefsen a Skipagötu utanför Sävehofs segerglada omklädningsrum.

Han är på det klara med varför det är just Sävehof som står här med en guldmedalj runt halsen.

– Vi har varit det bästa laget genom hela turneringen. Vi hade en jättedålig match i Ystad borta, men vi visar att vi är vinnare, säger han och fortsätter:

– Så det känns bra. Vi har jobbat för det här länge och det känns skönt att stå som vinnare.

Vad betyder det för Sävehof att vinna föreningens första titel i svenska cupen?

– Vi har fått kämpa mycket och det här har betytt lite extra för oss sedan det blev så mycket tjafs runt Kristianstads-matchen i semin. Det känns jäkligt rättvist att vi fick den här titeln och det betyder mycket. Vi är en klubb där vi pratar mycket om att ha en vinnarkultur – och då gäller det att kunna stå för det också. Nu levererar vi och tar en titel till. Det är väldigt kul med en svensk cup som betyder något, så vi är väldigt stolta, säger Sävehofs guldtränare Michael Apelgren.

”Lär bli några pilsner”

Hur kommer ni att fira det här?

– Vi ska fira med massor av öl, säger Ellefsen a Skipagötu med ett ölglas i ena handen.

Sebastian Karlsson, även han med ett ölglas i ena handen:

– Jogga ner, stretcha och ta hand om kropparna. Allt det där, säger han och bryter sedan ut i ett stort leende:

– Nä, men vi ska fira lite. Det lär väl inte bli allt för vilt med tanke på att det faktiskt är match om några dagar. Men det lär bli några pilsner och ett gött häng, säger han.

Sävehofs tränare Michael Apelgren, med guldhatt på huvudet, guldmedalj runt halsen och ölglas i handen:

– Det bästa svaret på det är “med måtta” eftersom vi har många matcher framför oss. Men självklart ska vi ha kul i kväll när vi vinner en titel. Det är inget snack om saken. Killarna ska få känna att de vill vinna fler titlar, så då blir det nog en bra kväll, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.