Sävehofs gick på knock – kan vinna guld på onsdag

Sävehof var starkast och vann den griniga final tre. Nu kan man säkra guldet på onsdag.
– Jag tror att vi gör det, säger Jamina Roberts.

|

Efter missräkningen i den första finalen har Sävehof varvat igång. På bortaplan avgjorde man final två redan i den första halvleken. Frågan är sedan vad som hände de sista 30 minuterna.

Var Skuru så mycket bättre där och då, eller sparade gulsvart på krutet till final tre?

Efter att ha sett måndagens match talar det mesta för att det var ett fall av det sistnämnda. För Sävehof vann på nytt – och har nu ena handen på SM-bucklan.

– Det är mycket som kan hända, men vi ska gå för att avgöra, säger kapten Thea Blomst.

Man kunde nästan se vartåt det barkade redan i matchens första anfall. Efter en räddning av Sofie Börjesson bollade Jamina Roberts kvickt till Laura Jensen. Jensen gick på genombrott, hittade Trine Mortensen på vänsterkanten, och blixtrande snabbt hade Sävehof satt tonen.

Sävehof hade lagt i högsta växel, och fortsatte att gasa. Man sprang ifrån till 9–5 innan man åter började komma ned på marken. Det blev inte en lika övertygande halvlek som senast, men det räckte långt.

Skuru åt sig förvisso in i matchen. Laget hade två möjligheter till att kvittera, innan Roberts bestämde sig för att det fick räcka. Med ett skott över hela planen mot öppet mål gav hon Sävehof ett nytt tvåmålsövertag. I nästa anfall drygade Anne Tolstrup-Petersen ut det till tre, vilket var antalet mål som skiljde lagen åt i halvtid. 17–14.

– Vi gör en bra första halvlek. Vi står bra bakåt, och i vissa anfall kommer Skuru inte ens till avslut, sammanfattar Blomst.

”Mycket känslor”

Till den andra halvleken började sportchef Emil Berggren leva igång som vanligt från läktarplats. Till hans stora förtjusning stängde man igen.

Sävehof inledde halvleken robust. Framåt såg det ännu bättre ut. Efter att Frida Rosell avlossat kanonen från niometer satt lagets femte mål på de sex första minuterna. Med det hade man ryckt, 22–16.

Inledningen tvingade fram en tidig Skurutimeout. Och sedan ilska.

Först hamnade Sävehoftränaren Rasmus Overby i dispyt med Elin Hansson. I samband med detta fick Skurus tränare Magnus Oscarsson Söder ett utbrott på en delegat – varpå man fick en lagutvisning.

– Det är mycket känslor i en SM-final. Det är så det ska vara. Jag tycker att vi väljer att fokusera på rätt grejer, säger Blomst.

Det ledde till att Sävehof kunde stänga matchen. För helt plötsligt ledde gulsvart med 28–20. Det var klart.

Skuru knappade in ett par bollar, men riktigt nära kom man aldrig. Istället fortsatte utvisningarna fortsatte att hagla, och gliringarna att gå varma. Det var finalkänslor deluxe i matchen, som slutade 36–32.

”Vi har allt att vinna”

– Det känns kanon! Jag tycker att det är vår stabilaste match i denna serie även om det blir jämnare än det behöver på slutet. Vi gör ett bra jobb rakt igenom. Det känns tryggt, sammanfattar Roberts.

– Vi är ett bättre lag. Det är fler hos oss som stämplar in och levererar bra handboll i dag. Vi får bra utdelning på vårt kantspel, det ska vi fortsätta med, säger Overby.

En mindre hetsig match lär det inte bli på onsdag. För Sävehofs seger innebär att gulsvart kan säkra guldet redan då.

– Nu har vi allt att vinna. Vi ska leverera en lika match där som senast. Jag förväntar mig att Skuru kommer med ett större tryck då, säger Overby.

– Det är inte vi som behöver hem och ändra på en massa. Det är vi som sitter i förarsätet. Skuru kommer komma med ett tryck i hallen, men jag tror att vi avgör då, säger Roberts.