Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Sävehof vann derbyt – efter sanslös dramatik

Jämnt och dramatiskt in till sista sekund. Sedan fick Sävehof fira – och Önnered deppa.
– Skitkul att vinna, särskilt den här typen av match, säger Sävehofs talang, Sebastian Spante, som spelade en viktig roll i segern.

Flera storlag har fallit tungt i ÖHK-hallen den här hösten.

Sävehof var nära att gå i samma fälla – men reste sig starkt i slutet, kom tillbaka från sent underläge 25–27, vände och vann med 29–28.

– Skitkul att vinna, särskilt den här typen av match. Det är riktigt bra drag i hallen, mycket kamp och heta känslor. Det är så skönt att ta två poäng då, säger Sebastian Spante, 18, efter slutsignalen.

Talangen har i skadade Viktor Ottossons frånvaro fått allt större förtroende – det fick han mot Önnered också även om derbyaftonen inleddes på bänken. Därifrån fick han bevittna en match som resultatmässigt var helt jämn – men där hemmalaget var laget med mest energi och vilja inledningsvis.

– Det märktes att Önnered och publiken var ordentligt taggade från start. Det var vi också, men de hade det där extra lilla stödet och fick mycket energi av det. Men vi gjorde det starkt som ändå lyckades hänga med, det har vi haft lite svårare för i vissa matcher.

Helt jämnt i paus

Det var 4–4 efter tio minuters spel. 7–7 efter 20. Och 13–13 i paus. Gzim Salihi briljerade i Sävehof. Christoffer Örtenwall och Mirko Vicentijevic strålade i Önnered.

Den andra halvleken fortsatte på den inslagna vägen.

Två lag som vägrade att ge upp. Två lag som inte lät motståndaren rycka. Sävehof, där Spante kom in och bidrog med viktiga mål, gjorde ett försök att dra ifrån och tog sig fram till ledning 24–21.

Önnered hade dock svar på tal och några Sebastian Abrahamsson-räddningar och ett par lyckade hemmaanfall senare var det snart helt jämnt igen.

Med 5.36 kvar av matchen hade i stället Önnered skaffat sig två måls övertag, fram till 27–25. Bortalagets tränare Anders Eliasson och Andreas Stockenberg tog timeout.

Sävehof vände tillbaka

Det fick effekt. Och med bara minuten kvar var det gästerna i ledning med 29–28.

Ett övertag som höll hela vägen in i mål. Rasmus Just hittade förvisso en kvittering, men linjespelarens fullträff vinkades bort och i stället dömdes frikast för hemmalaget.

Mirko Vicentijevic fick en sista chans att kvittera, men skottet gick över. Sävehof jublade. Sävehof derbyvann.

– Det var lite ovisst där i slutet, även om du inte tänker på det så mycket när du väl är på planen. Jag hade en känsla av att det här nog skulle lösa sig, säger Sebastian Spante, som utöver två poäng för laget också kunde glädjas åt tangerad målnotering i Handbollsligan för egen del, med sina tre fullträffar.

– Mot Hammarby gjorde jag tre mål, men släppte också till tre mål bakåt från min kant. I dag gjorde jag tre mål framåt, och jag tror inte vi släppte något bakåt från min kant. Det känns bra att gå plus, säger talangen och skrattar.

LÄS MER: De var bäst i rafflande derbyt

Talangen njuter av förtroendet

Och han säger sig växa med förtroendet.

– Det har varit väldigt lärorikt att få den här chansen. Jag känner att jag utvecklas hela tiden, inte minst försvarsmässigt. Det är otroligt roligt att få spela den här typen av matcher på såhär hög nivå.

Han fortsätter:

– Det här visar att tränarstaben och klubben tror på en. Man får en tillit som betyder mycket, det är bara att gå in och köra. Vågar man inte misslyckas så blir det aldrig riktigt bra. Jag lär mig av misstagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.