Sävehof tog hem första finalronden

Intensitet, heta känslor och en mäktig inramning. När krutröken efter den första SM-finalen lagt sig var det Sävehof som tagit hem första ronden och skaffat sig ledning med 1–0 i matcher över Alingsås.
– Det var bara första matchen – eventuellt två kvar, säger Oskar Sunnefeldt.

|

Alingsås tog sig hit via Ystads IF och IFK Kristianstad.

Sävehof efter att ha slagit ut HK Malmö och IFK Skövde.

På lördagen var det dags för den första ronden mellan rivalerna när Sävehof reste de fyra milen från Partille till Alingsås, som första gången i stadens historia arrangerade en SM-final i handboll på hemmaplan.

Gator och torg var färgat i blått och ett fullsatt Estrad kokade långt innan avkast.

När matchen väl drog igång var det hemmaspelarna, anförda av en mäktig ljudkuliss, som tog hand om initiativet.

Och när Benjamin Helander placerade in öppningsmålet på straff höll taket på att lyfta.

Men Sävehof svarade tidigt upp på den pigga Alingsås-starten och de första tio minuterna av finalen hade allt. Tuffa närkamper, massvis av mål och mycket känslor.

6–5 på tavlan.

Alingsås fortsatte att driva på och 17 minuter in i matchen var det fördel hemmalaget, 11–8. Samtidigt som anfallsspelet glänste hade båda lagen problem bakåt – och kanske då framför allt Sävehof.

Det var därför inte helt ologiskt att Simon Möller knappt tio minuter innan paus fick lösa av Agust Eli Björgvinsson i målburen.

Talangen kom in och bidrog med ett par vassa räddningar och det bäddade för att Sävehof, där Jonas Larholm spelade på hög nivå, kunde närma sig.

Men varenda gång gästerna hade hugg på Alingsås så hade hemmalaget ett motmedel. Fram till det var fem minuter kvar, det vill säga.

Tre raka bortamål innebar plötsligt 14–14.

Innan den målglada halvleken var över hade dock Alingsås lyckats smita iväg med ett måls marginal.

– Seg början. Vi vinner inte man-man-kamperna – varför vet jag inte. De gör det bra Alingsås, säger Oskar Sunnefeldt.

Alingsås öppnade andra svagt

17–16 efter 30 högintensiva minuter.

Den andra halvleken började inte lugnare. Tempot och pulsen skruvades genast upp – men nu var det Sävehof som fick bäst träff.

Alingsås fick slita hårdare för målen och när Viktor Ottosson satte bollen i nät drygt tre minuter in i andra var det för första gången i matchen gulsvart ledning. Mikael Franzéns manskap hämtade dock ikapp – men snart var det dags för nytt ryck Sävehof.

Den gången skaffade de sig mer marginal än tidigare.

Med knappa kvarten kvar prickade Sebastian Karlsson in sitt femte i matchen – det innebar bortaledning 24–21.

– Det var skönt att få en tidig kvittering och senare kunna gå förbi, säger Viktor Ottosson.

Men att det här var över fanns inte på kartan.

Alingsås hade långt ifrån gett upp och i ett nafs var underläget uppätet. Om hemmapubliken inte redan var i extas var de det när Andreas Lang åtta minuter från slutet dundrade in 26–25. De blåklädda hade vänt.

Sävehof kom tillbaka

Avslutningen blev rafflande. Med fem minuter kvar var det 28–28.

Då skickade Felix Claar skottet i stolpen och Sävehof fick chansen att skaffa sig fördel. Oskar Sunnefeldt, som var briljant efter paus, tog tillvara på möjligheten. När Christoffer Brännberg ökade på ledningen en stund senare var det två mål upp för gulsvart och tre minuter kvar.

Ett missat hemmaanfall därefter innebar kontring för Viktor Ottosson, som skickade in bollen i tomt Alingsås-mål.

– I dag kändes det riktigt bra. Jag tycker att vi fick bra kontringsspel i dag som vi kanske har saknat i kvartsfinaler och semifinaler, säger Ottosson.

31–28 till Sävehof och två minuter kvar.

Alingsås kom aldrig nära nog efter det.

Sävehof höll undan, vann med 33–30 och och skaffar sig därmed tidigt ett övertag i finalserien.

Match två i Partille på tisdag.

– Kul att se att vi kan vinna på annat än bra försvarsspel – det har varit vårt signum hittills. Men i dag vinner vi på ett annat sätt och det visar på styrka, säger Viktor Ottosson innan Oskar Sunnefeldt avslutar:

– Det var fantastiskt. Men det var bara första matchen – eventuellt två kvar.