Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Sävehof nobbar Europaspel

Sävehofs finalförlust innebar bruten segersvit och missad Champions League-plats. Nu har klubben tackat nej till Europaspel på lägre nivå. Men drömmen om Champions League lever än. – Vi diskuterar om vi ska söka ett wild card, säger Stefan Albrechtson, klubbdirektör i Sävehof.

Förlusten i lördagens SM-final innebär att Sävehofs damer inte får en Champions League-plats till nästa säsong, däremot erbjöds de en plats i EHF-cupen. Den platsen meddelar nu Sävehof att de tackar nej till.

– Det blir en kostnad på flera hundratusen kronor om man går med i EHF-cupen. Det finns inte ekonomi till det. Det beslutet var i princip taget innan finalförlusten, säger Stefan Albrechtson.

Däremot diskuterar nu klubben om de ska söka ett wild card till Champions League. Men det skulle kunna resultera i att det blir spel i EHF-cupen ändå. En ansökan om wild card ger chans till ett gruppspel till Champions League. Missar man däremot att gå vidare därifrån hamnar man i stället i EHF-cupen, och då kan man inte tacka nej.

– Vi måste bestämma oss i dagarna om vi ska söka eller inte. Det är i första hand en ekonomisk fråga. Vi har lagt mycket pengar på Europaspel för både damer och herrar genom åren så det gäller att vara rädd om det, säger Stefan Albrechtson.

"Vi hade ett ansträngt år"

Det är dock inte bara ekonomiskt som spel i EHF-cupen kan bli ansträngt för klubben. Att laget deltar i Europaspel under säsongen behöver enligt Stefan Albrechtson inte bara vara positivt.

– Vi hade ett ansträngt år i år med mycket skador och väldigt tätt med matcher som slet väldigt mycket på truppen. Men de kan vara en fördel också att få internationell rutin. Det är en balansgång där.

Platsen i EHF-cupen gåt nu istället till Lugi. Det betyder att det till största del är skånska lag som kommer representera svensk handboll i Europa kommande säsong i och med skånska segrar i SM-finalerna på både dam- och herrsidan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.