Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: MATHIAS BERGELD

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sävehof krossade Heid i derbyt

Heid inledde strålande och Towe Andersson glänste – men Sävehof kom tillbaka urstarkt och kunde till slut defilera hem derbyvinsten i Heidhallen.
– Det är alltid otroligt viktigt att vinna den här matchen, säger Sävehofs Johanna Forsberg, som har gjort två säsonger i Heid.

Sävehof kom närmast från en tung Europaförlust borta mot tyska Metzingen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Heid från sin första seger på tre och en halv månad.

Förutsättningar som speglades i derbyt till en början då Heid öste på med nyvunnet självförtroende och där Sävehof såg trögstartat och segt ut.

Men det varade inte längre än i 15 minuter.

Sedan vaknade gästerna från Partille och sakta men säkert kunde de ta över matchen och mala ner ett hemmalag som tröttnade allt mer ju längre matchen led.

Det var 18–14 i bortalagets favör i paus. Det var 36–25 när 60 minuter var spelat och Sävehof kunde segerjubla.

– Verkligen jättekul att få ta hem det här, säger Johanna Forsberg.

Mittsexan med två säsonger i BK Heid på meritlistan var en av förgrundsfigurerna i segern och med sitt uppoffrande spel vållade hon Heid-försvaret stora problem.

"Hann aldrig bli orolig"

Och att få komma tillbaka till Heidhallen som en vinnare menar hon är av högsta värde.

– Det är alltid otroligt viktigt att vinna den här matchen, säger Forsberg som på det stora hela var belåten med mästarnas insats.

– Vi var disciplinerade, vi höll oss till det vi hade sagt inför matchen. Jag tycker att vi gjorde det riktigt bra.

Och även om Heid började bra var 23-åringen aldrig orolig.

– De lever mycket på energin och att de får med sig hela hallen här. De spelade precis som de ska göra, men vi höll oss till det vi skulle göra. Jag hann aldrig bli orolig.

Om det var muntert i bortalägret var det inte lika glada miner hos de rödsvarta.

Towe Andersson, som var fullkomligt briljant i inledningen av matchen och som även under resterade delen av derbyt ledde Heid, gladdes åt den fina starten och en stark prestation – men grämde sig över att hemmalaget inte kunde hålla ihop det hela vägen.

"Kan inte vara "nästan där"

– Jag tycker inte att siffrorna speglar insatsen. Jag tycker att vi gjorde väldigt, väldigt mycket bra. Framför allt i första halvlek. I slutet av första halvlek tappade vi lite och sedan kunde vi inte riktigt komma tillbaka. Sedan sista tio släppte vi alldeles för mycket mål, säger Andersson.

Ni inledde starkt, men sedan tappade ni ganska ordentligt. Hur kommer det sig att matchen förändrar sig så, tror du?

– Jag vet inte ... det är svårt. Det var i samband med något överläge som det började hacka. Det kanske är så att vi inte är vana vid att leda ... Sedan är Sävehof ett lag som inte stressar upp sig. De är rutinerade och lugna och trygga i sitt spel. De gjorde det väldigt bra, säger Andersson som med sina åtta mål blev matchens främsta målskytt.

– Jag kände mig faktiskt lite sliten i dag. Jag kände inför matchen att jag höll på att bli förkyld, så jag gick väl lite på extra bränsle, haha.

I och med förlusten är läget fortsatt bekymmersamt för Heid. Laget är på kvalplats med fem matcher kvar spela. Dessutom är jumboplatsen bara två poäng bort.

– Jag tycker att vi gör mycket bra saker, men vi måste komma till ett läge där vi får utdelning också. Det hjälper inte att vi bara är "nästan där" hela tiden. Det är klart att läget är lite bekymmersamt. Men samtidigt, mycket beror på vad de andra lagen gör också. Om det vill sig väl kan det mycket väl bli slutspel också.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.