Sävehof klart för elfte raka SM-finalen

Länge såg det ut som att det skulle bli en femte och avgörande semifinal. Men Sävehof vände och vann mot Lugi. Nu väntar klubbens elfte raka SM-final. – Det känns helt fantastiskt, säger Emma Ekenman-Fernis.

|

Efter två raka hemmavinster var det matchboll Sävehof i det fjärde semifinalmötet mot Lugi i går kväll. Vid seger borta mot skåningarna skulle Partilleklubbens elfte raka final vara ett faktum. Men efter den första halvleken såg det inte särskilt lovande ut för Sävehof. När domaren blåste för halvtid var det underläge med två mål för göteborgarna, precis som i den senaste semifinalen.

I den andra halvleken fortsatte Lugi att dominera och med 17 minuter kvar av matchen, vid underläge 14-17, valde Sävehofs tränare, Henrik Signell, att ta timeout.

– Vi pratade om vårt anfallsspel och vi skulle släppa bollen ännu snabbare. Det märktes också att de började bli trötta.

Trots att Sävehof var hårt pressat så hade tränare stor tro på att hans lag skulle lyckas vända.

– Vår trupp är lite bredare än Lugis. Vi kan gå runt på lite fler spelare och det gör att vi orkar längre.

Och tränarens instruktioner verkade ha fallit väl ut. För efter avbrottet var det ett helt annorlunda Sävehof. Johanna Bundsen började storspela i målet och framåt hade gästerna ett helt annat tålamod tidigare. Samtidigt började hemmalaget ta avslut ur dåliga lägen och det gav Sävehof flera enkla kontringsmål.

Med en minut kvar av matchen hade de tio senaste årens finalist lyckats skaffa sig en tvåmålsledning. Och även om Lugis Melissa Petrén prickade in ett straffkast med 36 sekunder kvar så blev det aldrig riktigt dramatiskt. För i anfallet efter spurtade Emma Ekenman-Fernis, som med sina sju mål var en av matchens förgrundsfigurer, in 25-23. Då var det klart. Ridå Lugi och vilt jubel i Sävehof.

– Det känns helt fantastiskt att vara i SM-final. Det blir min första, så det känns verkligen speciellt, säger Emma Ekenman-Fernis.

Varför är ni i final?

– Vi har en väldigt ung trupp som bara har kört på. Jag tror det har gynnat oss. Trots att många kanske trodde att vi skulle få det tufft i år så har vi bara fortsatt att kämpa på.

Vinsten över Lugi innebär att klubben håller sin smått osannolika svit, på elva raka finaler, intakt.

– Jag är glad över att få vara en del av den här klubben och det som den har uppnått. Vi har visat att vi inte faller med enskilda spelare. Elva raka finaler tyder på långsiktighet, säger Henrik Signell.

22 maj väntar final mot Skuru för Sävehof. Då kan klubben ta sitt åttonde raka SM-guld.