Sävehof i avtal med Huawei: ”Vet att det är kontroversiellt”

Flera kända idrotts- och nöjesprofiler har lämnat sina samarbeten med kinesiska telekomföretaget Huawei, som anklagas för att bedriva spionage och att delta i förföljelsen av uigurer i Kina. Sävehof gör tvärtom, och tecknade nyligen ett sponsoravtal med Huawei.
– Vi vet att frågan är kontroversiell, säger klubbdirektör Stefan Albrechtson.

ANNONS
|

Frågan om Huawei och sponsring har varit uppe för debatt flera gånger de senaste åren. Bland annat avbröt artisten Zara Larsson i somras sitt samarbete med bolaget.

– När jag ser tillbaka var det inte den smartaste dealen jag gjort i min karriär. Alla som känner till mig vet att jag står för mänskliga rättigheter, sa Larsson då.

Huawei förnekar själva att de ägnat sig åt spionage, men kopplingarna till den kommunistiska regimen har gjort att bolaget utestängts från den svenska utbyggnaden av 5G-näten på inrådan av Säpo. Och när Washington Post nyligen avslöjade att Huawei utvecklat ett system för ansiktsigenkänning, som används för att kontrollera den muslimska minoriteten uigurer, valde franske fotbollsstjärnan Antoine Griezmann att bryta sitt avtal med omedelbar verkan.

ANNONS

Norska skidstjärnan Therese Johaug bröt så sent som häromdagen sitt kontrakt med Huawei, och även simstjärnan Sarah Sjöström beslöt nyligen att inte förlänga sitt avtal.

Därmed kan det tyckas oväntat att Sävehof nu inleder ett samarbete.

– Vi vet att frågan är kontroversiell. Det svåra är ju att välja vilka länder man kan resa till och samarbeta med. Kan man göra det med Vitryssland, eller med Ryssland? Det är många debatter och vad vi gör nu är att vi gör ett samarbete ett halvår, och så gör vi en utvärdering av det sen, säger klubbdirektör Stefan Albrechtson.

”Gjort mycket egen research”

Det var i början av december som Sävehof berättade om det nya avtalet på sin hemsida:

”Sävehof är stolta över att få presentera klubbens senaste partner – Huawei Enterprise Sweden. Huawei har funnits i Sverige i 20 år och enterprise-sidan jobbar med företagslösningar som till exempel servrar, lagring, datacenter, nätverk och AI. Välkomna Huawei!”

Stefan Albrechtson säger att man inom klubben tagit upp frågorna som fått andra att backa från samarbete med företaget.

– Vi har haft uppe de diskussionerna, just vad gäller mänskliga rättigheter. Vi får göra en utvärdering om ett halvår och är det så att det inte är som vi vill, så kommer vi ju inte att kunna förlänga det.

ANNONS

Har ni ställt frågor om de här sakerna till Huawei?

– Ja, de är ställda. Vi fick svar att de vill vara oberoende och att de vill ha ett öppet och hållbart samhälle. Vi har pratat med både kinesiska och svenska representanter.

Har ni gjort egen research om Huawei?

– Ja, vi har försökt att sätta oss in i det och gjort mycket egen research. Sedan kanske det sägs annat från högre håll, men man vill ju gärna själv bilda sig en uppfattning om hur ska hantera frågan. Det är klart att man blir betänksam när man läser om den muslimska befolkningen och även vad som händer i Hong Kong. Men vi vill själva fatta beslutet om huruvida det blir en förlängning framöver, säger Stefan Albrechtson.

Ser du ingen risk att detta leder till badwill för föreningen?

– Jo, det kanske man kan få. Men vi har inte fått det ännu. Och det finns ju hur många företag från Kina som helst, då skulle vi inte kunna idka handel med dem över huvud taget. Det är ofta idrotten som ska göra vägvalen, medan andra gör business sinsemellan. Kan man åka till diktaturer eller inte, och vad är en diktatur? Att veta exakt är inte lätt, det är en stor fråga. Jag vet ju att Huawei är på listan nu, men det finns många andra företag som också är det.

ANNONS

Just Huawei har dock blivit väldigt kritiserat, inte minst vad gäller deras inblandning i behandlingen av uigurerna?

– Ja, och därför kände vi att vi kör ett halvår. Det var ett ganska mycket större förslag från början. Vi ville tona ner det och se vart det här landar i debatten, säger Albrechtson.

Hur kommer det då sig att ett kinesiskt storföretag väljer att sponsra Sävehof?

– Vi vet inte riktigt. Det är vår säljare som har en kontakt med Huawei. De har pratat sig fram och snackat lite och kommit fram till en grej.

Hur mycket pengar får Sävehof för samarbetet?

– Det är inga jättesummor. Vi pratar om traditionella priser som alla andra betalar för samma ytor. Det rör sig om belopp som övriga sponsorer betalar. Exponeringen kommer ske via LED-skyltarna runt planen. De kommer inte synas på matchtröjor och sånt, säger Stefan Albrechtson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS