Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Arkivbild. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sävehof föll stort – i längsta bortamatchen någonsin

Sävehof är tillbaka i Champions League. Äventyret började tungt med förlustsiffrorna 21-30 – i vad som var damlagets längsta bortamatch någonsin mot storsatsande ryska Rostov-Don.
– De är topp fem i världen på varje position, säger Johanna Ahlm.

En tung, men framförallt lång, hemresa väntade Sävehofs spelare på lördagseftermiddagen. Första omgången i Champions Leagues gruppspel bjöd på hårt motstånd i form av Rostov-Don från Ryssland. Att nederlagssiffrorna till slut blev 21-30 får Sävehof nästan vara nöjda med. Det kunde blivit betydligt större marginal mellan lagen än så.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är skönt att vi på något sätt räddar upp det lite. Vi hade kunnat förlora med 15 mål. Då är det skönare att gå från matchen såhär. De var smarta i deras försvarsspel. De var uppe och förstörde våra anfall. Ska man vinna en sån här match så måste alla spela på topp-topp. Dit når vi inte upp, säger Johanna Ahlm.

Hur stor nivåskillnad var det här mot seriespelet?

– Det går inte att jämföra. Det här är världsklasspelare vi möter. SHE är inte dålig men det här är något annat. Men jag har varit med om värre överkörningar än det här. Vi får visa i de senare matcherna att vi har mer att komma med.

Lång resa

Slutsignalen i Rostov ljöd strax innan klockan 13. Därefter väntade ett halvt dygns resande för Sävehof. Det här var nämligen damlagets längsta bortamatch någonsin. 2 186,6 kilometer skiljer Rostov från Partille arena fågelvägen. 218 mil.

– Vi har varit inställda på att det var såhär. Vi gnällde aldrig under resan. Jag är nöjd med hur alla har tacklat det här, säger Johanna Ahlm.

Herrlaget har spelat Europa-matcher i Aten tidigare, vilket faktiskt är ännu längre bort. Men för damlaget är resan till Rostov den längsta i historien. Innan lördagens kamp på rysk mark slog den tidigare längsta bortaresan till ukrainska Zaporizjazja.

– Det är skitkul att spela Champions League igen. Man kämpar för att vinna SM-guld för att man vet att det kan innebära Champions League. Det gör det hela ännu större. Nu har vi några matcher på oss att visa vad vi kan, säger Johanna Ahlm.

Rostov-Don, med en handfull ryska landslagsspelare i truppen, ses tillsammans med Brest som förhandsfavoriter till att vinna gruppen. För Sävehof handlar det om att ta sig vidare till nästa omgång. Innan dess väntar en hemresa i två grupper. Halva laget tar vägen via Minsk, halva via Moskva.

Ekonomisk minusaffär

Rent ekonomiskt är inte Champions League-äventyret någon vinstaffär för klubben. Sävehof har budgeterat med en förlust på mellan 250 000 och 500 000 kronor.

– Vi blir inte rika på det. Vi hade några bra Champions League-år då vi gick plus/minus noll. Vi budgeterar med en förlust nu men det beror på hur det går i tabellen, säger klubbdirektören Stefan Albrechtson.

Av störst vikt, för att ekonomin inte ska bli lidande, är att publiken strömmar till vid hemmamatcherna.

– Det är viktigt. Tidigare har vi haft mellan 1000 och 1500 personer på damernas hemmamatcher, säger Stefan Albrechtson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.