Så ska Sverige ta medalj i EM

Nedräkningen har börjat – på söndagen inleds EM i handboll på hemmaplan där Sveriges ställs mot Spanien. Vid senaste EM blev det svenskt brons – och det kan bli medalj även 2016 menar experten Claes Hellgren. – Men då är det är det väldigt mycket som måste klaffa, betonar han.

ANNONS
|

Efter att ha sett Sveriges tre senaste träningskamper, två oavgjorda mot Tyskland och förlust mot Frankrike, är det framför allt ojämnheten som bekymrar Hellgren.

– Vi påmindes om OS där Insatser av världsklass blandades med mindre lyckade varianter. Det håller inte om man vill ha medalj, då måste lägstanivån vara högre, säger han och tar matchen mot Frankrike i onsdags som ett exempel.

– Då spelade vi bra under större delen men tappade fokus och började slarva sista kvarten. Möter man OS-tvåan straffar det sig direkt, säger han.

De avgörande för att Sverige ska komma till Scandinavium och spela om medaljer är enligt Hellgren att nyckelspelare som Bella Gulldén och Nathalie Hagman spelar på toppen av sin förmåga och att ytterligare ett antal spelare kliver fram och tar för sig.

ANNONS

– Jag tror att vi har spelartyper som kan få sina genombrott under mästerskapet, säger Claes Hellgren.

Här ger han nycklarna till att mästerskapet ska öppna för blågul framgång:

Gruppen:

"Är inte den svåraste. Självklart måste vi finnas bland de tre som går vidare… Slovenien tar vi ta de flesta dagar, Serbien tar vi med en bra dag och mot Spanien vinner vi med en riktigt bra dag. Om det är en för- eller nackdel att inleda mot Spanien återstår att se."

Truppen:

"Jag tycker att vi har rätt mix, rätt balans och rätt åldersskillnad. Vi har de äldre och rutinerade som Odén, Blohm och Gulldén och de yngre och hungriga som Mellegård och Fernis. I ett handbollslag under en turnering är kontrasten och blandningen viktig för att nå bra resultat."

Försvarsspelet:

"Här har vi själva huvudnyckeln. Att det offensiva, aggressiva, försvarsspelet fungerar är A och O – inte minst för anfallsspelet. Här spelar Sverige lite som Sävehof, en modell som jag tror på. Men det krävs att alla vet exakt vad de ska göra för att de ska fungera.

Stjärnorna:

"Spelarna som kan göra det där extra måste vara riktigt bra hela vägen. Jag hopps innerligt att Nathalie Hagman och Bella Gulldén inte besväras av sina skador. Särskilt Gulldén är viktig. Vår absolut största stjärna, en playmaker av yppersta världsklass. Det är hon som utgör skillnaden.

ANNONS

Förbundskaptenen:

"Henrik Signell är en väldigt skicklig tränare. Taktisk. Han står för förändring och fortsätter det arbete som Helle Thomsen inledde, ett arbete som tar tid och jag hoppas Signell fått tillräckligt.

av den. I den svenska ligan är han en de främsta – här pressas allt upp ytterligare några snäpp. Han ställs han mot de bästa, därmed bli EM en viktig värdemätare."

Målvakterna:

"Johanna Bundsen och Filippa Idéhn är starka och skickliga. Att de spelar bra är avgörande för både det defensiva och det offensiva spelet, inte minst i samband med kontringar."

Genombrotten:

"Det är dags för bolltrollaren Loui Sand att få det där riktigt stora genombrottet under ett mästerskap. Hon är unik. Ingen är så snabb som hon när hon kommer i rätt läge. Det hon måste förbättra är spelet bakåt.

Jag tror också att Anna Lagerguist kan slå igenom. En smart och modern handbollsspelare. Fysik, stark, offensiv med järnvilja. Henne kommer vi att se mycket av."

Publiken:

"Den åttonde spelaren som är så oerhört viktig i handboll där det svänger snabbt. I ett mästerskap på hemmaplan är den extra betydelsefull, i med- som motgång. Hemmapubliken kan vara avgörande när det drar ihop sig till finalspel. Det har vi sett många exempel på genom åren."

ANNONS

Fakta: Claes Hellgren

Ålder: 61.

Är: legendarisk handbollsmålvakt som under åren 1976-1988 spelade 214 landskamper.

Numer: Föreläser i ledarskap och i personlig utveckling. Är fystränare och personlig coach.

Under EM: Expertkommentator för MTG Sports.

Matchguide: Sverige–Spanien

Handbolls-EM, gruppspel, första matchen.

Var: Hovet, Stockholm.

När: Söndag 4 december, 18.00.

TV och radio: TV3/Viaplay, P4 Radiosporten.

Också i Sveriges grupp: Serbien–Slovenien, 15.15.

Övriga matcher söndag: Nederländerna–Tyskland 18.30, Frankrike–Polen 20.45.

Förutsättningar: De tre bästa i varje grupp går till mellanrundan och tar med sig inbördes resultat.

Läget i laget: Frågetecken för mittsexan Linn Blohm som har dragits med en stressfraktur i foten och högernian Hanna Blomstrand som stukade en fot på träning. Lördagskvällens träning avgör om de skrivs in i laget till premiären eller om någon reserv kallas in.

Motståndet: Kallas ”Las Guerreras” (krigarinnorna). Tog sig något överraskande till final i EM 2014, där det blev silver. Åkte precis som Sverige ut i åttondelsfinal i VM förra året, och i kvartsfinal i OS i Rio i augusti. Har tappat kantspelaren och stjärnan Elisabeth Pinedo som slutat i landslaget sedan OS. Har många individuellt skickliga spelare som både kan gå på genombrott och skjuta.

Tidigare möten: Sverige och Spanien har mötts nio gånger. Sverige har vunnit sex av dem och Spanien en. Två matcher har slutat oavgjort.

Preliminära laguppställningar:

Sverige:

Målvakter: 12 Filippa Idéhn, 1 Johanna Bundsen.

Vänstersex: 9 Loui Sand, 4 Olivia Mellegård.

Vänsternio: 8 Jamina Roberts, 29 Jenny Alm, 14 Johanna Westberg.

Mittsex: 7 Linn Blohm, 19 Anna Lagerquist.

Mittnio: 20 Isabelle Gulldén, 6 Carin Strömberg.

Högersex: 24 Nathalie Hagman, 5 Emma Ekenman-Fernis.

Högernio: 27 Sabina Jacobsen, 28 Ida Odén, 22 Hanna Blomstrand.

Förbundskapten: Henrik Signell.

Spanien:

Målvakter: 12 Silvia Navarro, 48 Darly de Paula Zoqbi.

Vänstersex: 20 Amaia González, 35 Naiara Egozkue.

Vänsternio: 6 Nely Carla Alberto, 9 Marta Mangué, 25 Nerea Pena, 27 Lara González Ortega, 86 Alexandrina Barbosa.

Mittsex: 14 Elizabet Chávez, 44 Ainhoa Hernández, 49 Judith Sans.

Mittnio: 10 Macarena Aguilar.

Högersex: 2 Marta López, 4 Carmen Martin.

Högernio: 32 Mireya González.

Förbundskapten: Jorge Dueñas.

ANNONS