Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/11

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

RIK starkast i derbyt

Premiär. Derby. Och storpublik i Lisebergshallen. I år fyller RIK hundra år och firandet kunde inte har börjat bättre för klassikerklubben som besegrade göteborgsrivalen Sävehof med 32-26.

Köerna ringlade långa utanför Lisebergshallens entréer inför premiären i handbollsligan, som inleddes med ett hett göteborgsderby mellan Redbergslid och Sävehof. Och starten på matchen blev jämn och tuff. Lagen växlade chanser med varandra och tempot var, med tanke på att det var första tävlingsmatchen för säsongen, förhållandevis högt. Vid ställningen 3–3 kom så det första rycket. Och det var hemmalaget som lyckades att koppla ett grepp och gå ifrån till 6–3. Sävehof kunde dock svara - och med drygt 20 minuter spelat var det utjämnat på resultattavlan. 

Men RIK fortsatte att sitta i förarsätet och under slutdelen av den första halvleken kunde Jasmin Zutas gäng sätta in en ny stöt. Anförda av Tobias Johansson och Linus Arnesson på nio meter kunde hemmalaget gå från 9–9 till halvtidsledning 14–10. 

– Rycket vi gjorde precis innan paus blir så klart viktigt. De fick det tungt och hängde lite med huvudet, säger RIK:s tränare Jasmin Zuta. 

Mönstret fortsatte efter paus. RIK stod för det mesta och det bästa – samtidigt som Sävehof fick slita hårt för sina mål. Rickard Lönn och Daniel Wester var vassa framåt och Tobias Thulin stod för flera kvalificerade räddningar bakåt. Någon riktig nerv blev det aldrig i slutet, Sävehof kom aldrig närmare än tre måls skillnad och RIK, som i år alltså jubilerar med att fira hundra år den här säsongen, kunde kontrollera tillställningen och efter en gedigen laginsats vinna årets första derby.

– Vi slåss dels om att vara bäst i Göteborg, och sedan vill vi sluta före dem i serien, då är det klart att det är extra skönt att vinna. De vann här förra året, därför var det gött att trycka tillbaka och visa att vi är starka på hemmaplan, säger RIK:s Daniel Wester, som var en av matchens förgrundsfigurer.  

Flera spelare stod för en bra insats i hemmalaget och mittnian var inte sen med att hylla sina lagkamrater. 

– Det är jäkligt skönt att ha det så som vi har det, att om någon byter så vill alltid den som kommer in och ersätter visa att "jag är inte sämre än honom". Inte minst för våra stjärnor måste det vara skönt att ha den avlastningen. 

Tränare Jasmin Zuta höll med. 
– Vi är väldigt nöjda med den här matchen, för mig är det bara ett lag på plan, en riktig laginsats, säger han. 

Inför 1076 åskådare i Lisebergshallen fick alltså RIK en smakstart på hundraåsfirandet. Och Daniel Wester, han känner stolthet över att få vara en del av jubilaren.  

– Det är jäkligt coolt, man har sett mycket på sociala medier och så inför det här, det är en stor grej för föreningen att fylla hundra år. Klubben är mesta mästare, och även om det har gått lite trögare på senare år så känns det som att vi har något bra på gång. Vi har många unga och hungriga spelare som krigar som djur för att få spela, säger Wester.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.