Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Bildbyrån

RIK:s planhyra kan chockhöjas

Mycket talar för att Redbergslid spelar sina hemmamatcher i Prioritet Serneke arena kommande säsong. Företaget och Gotevent ska förhandla om villkoren. Enligt vad GP erfar kan det bli kostsamt för kommunen – planhyran kan bli upp mot fem gånger högre än i Lisbergshallen.

Lisebergshallen ska rivas för att ge plats åt Västlänken. Var RIK ska spela sina matcher efter årsskiftet 2018/19 är en segdragen fråga som bekymrat både kommunen och klubben. Men nu kan en lösning vara på gång.

På torsdagen träffades representanter för handbollsklubben och det kommunala bolaget Gotevent. Som GP berättat har privatägda Prioritet Serneke arena, PSA, funnits med i diskussionen en tid – men på mötesbordet fanns nu ett förslag som går ut på att RIK spelar sina matcher på Kviberg nästa säsong.

Fem gånger mer

Den förmodade stötstenen i kommande förhandlingar lär bli ekonomin.
I dag betalar RIK cirka 15 000 kronor i hyra för varje match i Lisebergshallen. Enligt vad GP erfar kan den kostnaden bli upp mot fem gånger högre per match i PSA. Det skulle sin tur innebära att RIK:s säsongshyra ökar från knappt en kvarts miljon kronor till drygt en miljon kronor.

– Det stämmer att vi har ett förslag på PSA som matcharena. Vad det skulle kosta är dock inget som jag kan kommentera, dialogen har precis inletts, säger Carl-Magnus Källfelt, ordförande i RIK.

Dialog med Serneke

Att klubben med begränsad ekonomi skulle klara en så stor höjning är tveksamt. Men eftersom det är kommunen, Göteborg stad, som mer eller mindre, slänger ut RIK så har den också lovat att hjälpa till att lösa problemet.

– Även om vi inte har nått fram än, så har det hela tiden varit vår målsättning att hitta en lösning, säger Bettan Andersson (V), ordförande i Got Events styrelse .

Hon var med vid gårdagens möte med RIK och säger till GP:

– Det stämmer att vi har tagit emot ett förslag – vad det innehåller är inget jag kommenterar i det här läget. Nu får Gotevents vd Lotta Nibell ta över och svara för att en dialog inleds med Serneke, säger Bettan Andersson.

"Blir väsentligt dyrare"


Ola Serneke, grundare och vd för byggföretaget säger till GP att han gärna vill hjälpa till och att han är positiv till en dialog. På frågan om kostnader säger han till GP:

– Det är inte konstruktivt att diskutera kostnader i det här läget eftersom det beror på vilka lösningar man väljer. Men att det, jämfört med RIK:s kostnader i dag, blir väsentligt dyrare står klart. Vi måste göra en del investeringar, bland annat när det gäller golv och läktare – men tittar man på vad Västlänken kostar är det inga pengar att prata om, säger han.

Ola Serneke menar att det ytterst handlar om kostnadseffektivitet.

– Ju mer man kan få ut av en investering, ju lägre kan kostnaden bli. För mig handlar det här inte främst om pengar – det handlar i det korta perspektivet om att hjälpa RIK och i det långa perspektivet om att göra vår anläggning till ett idrottens Mecka, säger Ola Serneke. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.