Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Richard Hanisch talar ut efter dopningsavstängningen

Richard Hanisch, 31, kollade innehållsförteckningen och trodde allt var lugnt – nu är han avstängd i två år för dopning.
Nu talar han ut.
– Man känner en skam, säger han.

Det var efter en av semifinalerna mot IFK Kristianstad som Richard Hanisch skulle göra ett helt vanligt dopningstest, det var inga konstigheter alls tänkte han då.

Men resultatet visade något annat. Han testades positivt för methylhexanamin, ett medel som är tillåtet vid träning – men inte match, och i veckan kom beskedet att han stängs av från all handboll i två år.

LÄS MER: Skövdespelare avstängd två år för dopning

– Det är klart att det är tufft och tråkigt. Man blir ledsen, men nu under loppets gång har jag ändå vetat om vart det kan landa. Men man hade en naiv inställning och trodde på att det kanske inte skulle bli så.

LÄS MER: Handbollsspelaren Elin Hallagård tittar inte på handboll

Han fick först ett föreläggande av Antidoping Sverige där de gav sin syn på hur lång avstängning han skulle få. Två år tyckte de.

– Det är klart att man blev väldigt, väldigt ledsen första gången man läste det.

Hanisch tog PWO innan semifinalen

Hanisch har en teori kring hur han fick i sig methylhexanamin. Han berättar att han, inför en av semifinalerna, hade glömt energidrickan som han oftast brukar dricka innan match.

I omklädningsrummet stod då en burk med PWO (ett sorts kosttillskott som man tar för att få energi) som han valde att ta i stället.

– Eftersom jag inte hade köpt den själv kollade jag givetvis på innehållsförteckningen. Jag kollade vad det är för ämnen i och jämförde med Wadas (World Anti-Doping Agency) lista. Det dök inte upp någonting så jag tänkte att det var grönt ... det är klart att det nu i efterhand är jävligt klantigt och dumt. Men jag trodde och har alltid trott att det inte skulle vara otillåtet.

Hur kunde det bli fel, om du kollade innehållsförteckningen?

– Den här substansen stod inte där, men vad jag läst mig till i efterhand är att den bland annat kan gå under andra namn.

Så när du skulle testas kände du att det var lugnt?

– Ja. Men när jag satt där och skulle testas skojade jag med de bredvid mig och sa ”Nu tog jag det här (PWO:n i dag). Det brukar jag inte göra, så det är väl klar att man åker dit”.

Han tillägger:

– Det bet ju en i arslet ... så att säga.

LÄS MER: GP tippar – så slutar SHE 2021/2022

Om att hamna i dopningsfacket: ”En skam”

I och med domen hamnar Richard Hanisch, medvetet eller ej, i ett fack bland fuskare. Han blir en av många idrottare som stängts av på grund av dopning.

– Det är klart att man känner en skam över det. Det har aldrig varit en intention från min sida att använda otillåtna preparat. Även om jag vill vinna till varje pris så finns det alltid en gräns, att gå över gränsen och dopa sig har aldrig funnits i min värld – och kommer aldrig finnas. Så det är inget fack man vill placeras i.

LÄS MER: GP:s tränarenkät – inför Handbollsligans premiär

Richard Hanisch hoppas komma tillbaka till handbollen. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Richard Hanisch hoppas komma tillbaka till handbollen. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Richard Hanisch berättar att han har en plan att överklaga domen till Riksidrottsnämnden, men endast om juristerna han tagit kontakt med anser att det är lönt.

– Annars får man väl acceptera det och suga i sig det ... det är skit som det är.

LÄS MER: GP tippar – så slutar Handbollsligan 2021/2022

I och med domen får han inte spela eller träna handboll under organiserade former under två år. All träning måste ske under egen regi.

Du kommer vara 33 när du får spela och träna handboll igen, kommer du tillbaka?

– När jag sitter här i dag så är det klart att jag vill tillbaka till handbollen och fortsätta bidra med det jag kan. Sen beror det på om någon vill ha mig, domen kommer ju aldrig försvinna. Det kommer alltid hänga efter mig.

Han tar ny sats:

– Det enda jag kan hoppas på då är att klubbarna som känner mig vet att jag verkligen inte gjort detta med meningen. Då får de ta ställning till det då. Samtidigt är det lätt för mig nu att säga att jag ska tillbaka, men det är en lång tid kvar.

Fakta: Richard Hanisch

Född: 1990 i Eskilstuna

Moderklubb: HK Eskil

Klubb: IFK Skövde

Position: Vänsternia

Övriga klubbar: Redbergslids IK, Önnereds HK, Hammarby IF, HSV Hammburg, IFK Kristianstad, Elverum Håndball

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.