Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regnbågsbindeln stoppas från OS

Inför handbolls-EM stoppades Tobias Karlssons regnbågsfärgade lagkaptensbindel. Och nu står det klart att samma regler gäller för OS. – Vi ska fortsätta kämpa för människors lika rättigheter på andra sätt, säger överledaren Stefan Lövgren till Aftonbladet.

Än en gång vägras Tobias Karlsson att få bära en regnbågsfärgad lagkaptensbindel i landslaget. Inför EM i januari stoppades bindeln av det europeiska förbundet dagen före premiären och när Karlsson ville använda den i OS-kvalet i april var det i stället den svenska landslagsledningen som inte ville att lagkaptenen skulle ha den runt sin arm. Ett beslut ledningen motiverade med att det skulle ta fokus från det sportsliga och att man inte var redo att ta en diskussion med det internationella förbundet.

Och nu har historien upprepat sig igen. När de svenska handbollsherrarna spelar OS-premiären i Rio så blir det utan regnbågsbindel runt Karlssons arm. Det är det europeiska förbundet (EHF) och internationella förbundet (IHF) som beslutat att den inte heller den här gången kommer att tillåtas. 

– Tyvärr är det så. Både EHF och IHF har införlivat i sina regelverk att kaptensbindeln ska betecknas som ett klädesplagg och då faller den under reglerna för färger på kläderna (som ska vara nationens färger). Vi kan bara använda den i vänskapslandskamper och andra sammanhang, säger Stefan Lövgren, överledare i herrarnas OS-trupp, till Aftonbladet. 

Beslutet har rört upp känslorna i det svenska handbollslandslaget - som dock kommer fortsätta att stå upp för människors lika rättigheter. 

– Svensk handbolls inställning är ganska klar i den här frågan. Vi ska fortsätta kämpa för människors lika rättigheter på andra sätt – som vi gjort under en längre tid, säger Stefan Lövgren. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.