Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tobias Johansson, lagkapten Redbergslids IK. Bild: MATHIAS BERGELD
Tobias Johansson, lagkapten Redbergslids IK. Bild: MATHIAS BERGELD

Redbergslids IK starkast i derbyrysaren

Redbergslids IK besegrade IK Sävehof med 28–25.
Men det blev dramatik – efter en andra halvlek där RIK var allt annat än bra, menar lagkapten Tobias Johansson.
– Den är mest kaotisk, säger han.

Det hade varit en händelserik vecka både för Sävehof och RIK innan de klev in i derbyt i Partille arena.

Gulsvart hade varit och besegrat finska Cocks i den första matchen i Champions League. RIK påbörjade en handbollsmatch. Men hann bara spela knappt två minuter innan den avbröts. Golvet i Scandinavium var blött och Rasmus Wremer, Rex Blom och flera andra i gästande IFK Skövde halkade runt som is-prinsar. Skaderisken var hög och det hela fick alltså blåsas av.

– Det var en jävligt konstig känsla efter förra matchen. Man såg att man inte kunde spela där men samtidigt har jag aldrig varit med om att en match ställs in, säger Tobias Johansson.

Men nog om det som varit.

I söndagens rivalmöte var det RIK som inledde starkast. Sävehof kom snett in i det från början. Inför matchen hade tränare Kristian Berndtsson pratat om att anfallsspelet var bättre i Champions League jämfört med drabbningen med Alingsås dessförinnan.

Nu var laget dock tillbaka i gamla hjulspår.

Lagkaptenen visade vägen

Till följd av detta gick gästerna snabbt upp i en tremålsledning – 5–2 redan efter 4.51. Allt som oftast anförda av August Wiger som hade bibehållit den fina formen som han visade upp i premiären borta mot Hallby. Sen var Tobias Johansson ytterst bidragande, såklart. Det är han ju alltid, lagkaptenen. Målbäst med fem mål efter den första halvleken.

Resterande delen innan paus var jämn men det var ändå RIK som satt i förarsätet. Man lyckades hålla Sävehof på fyra måls avstånd när halvtidsvisslan ljöd efter att Gustaf Wedberg missat straff i det sista som skedde de första 30 minuterna.

Ställningen? 15–11, fördel RIK.

– Jag tycker det är bra men att vi slarvar lite och kunde haft med oss mer än vad vi fick, säger Tobias Johansson.

Den andra halvleken inleddes med en räddning från Agust Eli Björgvinsson i hemmamålet. Jonathan Edvardsson gjorde lite turligt 13–15 mellan benen på Kristian Zetterlund. Kanske skulle det vända för Sävehof nu?

Jo då.

Dramatisk avslutning

När klockan hade tickat upp till 43.33 var det lika på 20 när Sebastian Karlsson nätade till hemmapublikens vilda glädje. Nu kände de helt plötsligt att två poäng var inom räckhåll.

Precis efter kvitteringen skulle en situation av extra vikt att ske. Gzim Salihi gick på genombrott mellan Simon Örtelind och Niclas Fingren. Det small. Salihi blev liggande. Efter lite konferens bestämde sig domarparet Niclas Widell och Jonas Åström att visa upp det röda kortet till Fingren som stod med frågande blick. Därefter klev han av planen och ställde sig direkt vid en tv-skärm för att se vad som hände.

– När jag får det röda kortet så tycker jag inte att det är en träff, säger Fingren och fortsätter:

– Men när jag ser det efter så ser jag att jag är uppe i ansiktet och en smäll i ansiktet är rött kort. Domarna tar ett bra beslut.

Hur som helst. RIK-ledning med en boll med tio minuter kvar som blev två bollar med fem minuter kvar.

Nu var det spänning. Nu var det nerver.

Sebastian Karlsson kastade in 24–25 ifrån ett i stort sett omöjligt läge med 4.17 kvar.

Sedan följde tre mållösa minuter innan Emil Mellegård fick vråla ordentligt när han gjorde 26–24 till RIK med 1.05 kvar.

Sävehof tog timeout men det hjälpte inte. RIK höll undan och vann till slut med 28–25.

– Andra halvlek är mest kaotisk och vi kommunicerar inte på ett funktionellt sätt. Alla går runt med sin idé och det blir riktigt dåligt.

Det kändes så illa?

– Ja, alltså ... Vi spelade bra bakåt men framåt är det inte något i spelet som leder fram till något bra egentligen.

I Sävehoflägret var det som väntat bistra miner efter derbyförlusten. Tränare Kristian Berndtsson tyckte inte att hans spelare var med mentalt och att det var det som blev avgörande.

– Det har varit ett hektiskt spelschema och det kommer bli ännu värre. Jag tror inte det är fysiskt utan snarare kanske mentalt. Vi är inte med alls i början och väldigt stereotypa i vårt anfallsspel och behöver få mer fart. Vi är inte med bakåt heller i och för sig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.