Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

August Wiger var duktig när Redbergslid slog Malmö.  Bild: MICHAEL ERICHSEN
August Wiger var duktig när Redbergslid slog Malmö. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Redbergslid vinnare i Scandinavium-premiären

RIK har motvilligt och i brist på andra alternativ gått med på att spela sina hemmamatcher i Scandinavium sedan Lisebergshallens rivning inleddes. På onsdagen premiärspelade klubben i sin nya hemmahall genom att besegra Malmö med 31–22.

Efter en av idrotts-Göteborgs mest segdragna historier spelade till slut Redbergslid hemmamatch i Scandinavium. Det har suckats, bråkats och klagats – men när Malmö tog E6:an upp till Göteborg var det till ett gapande tomt Scandinavium de bjöds in.

LÄS MER: RIK-tränaren rasar mot flytten

Ett svart skynke hade hängts upp i taket, för att avskärma ena halvan av läktaren. På den andra fick de 725 åskådarna som tagit sig till lagets nya hemmaplan – även planen var helt nylagd till matchen – se ett hemmalag som till en början verkade vilsna.

Lätta passningar missades. Skärpan i avsluten saknades. Tobias Thulin, som snart ska spela i större arenor i Tyskland, verkade däremot trivas i den nya, luftigare miljön. Thulin stod för ett antal räddningar av hög svårighetsgrad den inledande kvarten.

Efter första halvlek hade han över 60 i räddningsprocent – insatsen var en av hans bästa den här säsongen.

– Man kan nog räkna på en hand de tillfällena jag har haft såna siffror här i RIK. Det är bara att njuta när man väl kommer in i det så. Allt flyter på och man behöver inte tänka så mycket, säger han.

Bytet av arena innebar också nytt och hårdare underlag, vilket Tobias Thulin knappast var glad över.

– Det är stenhårt och stumt. Man vill ha lite stuns i det. Man vet inte riktigt med skaderisken med det hårda golvet, säger han.

Märker du stor skillnad från Lisebergshallen?

– Det är klart jag gör det. Det är påfrestande för knäna att slå i det här golvet.

Släppte inte kommandot

Istället för RIK var det gästerna från Skåne som gjorde sig hemmastadda i Scandinavium inledningsvis. Ledningen var deras stora delar av första halvleken. Det var inte förrän Emil Mellegård satte 8–7 med nästan 25 minuter på matchklockan som Redbergslid hade kommandot.

Det släppte de sedan aldrig. Ju mer inspelat Jasmin Zutas gäng blev i den nya hemmaborgen desto bättre blev också deras anfall. Effektiviteten förbättrades. Avståndet till Malmö ökade.

Marcus Thorbjörn kontrade in bollar. August Wiger kroppsfintade sig till mängder av lägen och Oskar Ysander visade att han har mer än kraft och muskler i kroppen. Med kvällens kanske vackraste mål satte han 25–18 med tio minuter kvar. Tobias Thulin fortsatte att stå i vägen för de flesta av Malmös försök till att komma ikapp.

Redbergslid fick, efter en något trög start, inleda sin period med Scandinavium som hemmaplan med en seger.

– Det är klart att det här inte är den optimala arenan för oss. Vi hade en väldigt bra känsla i Lisebergshallen. Men vi får göra det bästa av det. Det är här i Göteborg vi kan spela, säger Tobias Thulin om sin nya hemmaplan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.