Redbergslid spelade med Suicide Zero på sina tröjor

Suicide Zero prydde Redbergslids tröjor i mötet med Aranäs.
Detta för att öka medvetandet kring psykisk ohälsa.
– Det betyder oerhört mycket för oss, säger sportchef Tony Larsson.

ANNONS
|

Sommaren 2020 valde den förre Redberglidspelaren Love Olind Gruden att avsluta sitt liv endast 18 år gammal. Hans pappa, Örjan Gruden, berättade 2022 för GP om sorgen i samband med att hans bok ”Min son Love” lanserades.

– Det kanske kan hjälpa enskilda individer att se saker och ting ur ett nytt perspektiv. Kanske kan boken öka förståelsen för självmord – att den här förenklade bilden på självmord, som jag ser det, nyanseras, sa han då.

Tony Larsson, sportchef i RIK, berättar inför mötet med Aranäs att händelsen påverkade föreningen djupt. Därför genomförde man förra året Suicide Zero-matchen – en match man gör med organisationen med samma namn för att öka medvetandet kring psykisk ohälsa och där pengar går till arbetet för suicidprevention.

ANNONS

”Vår manifestation”

Mot Aranäs genomfördes matchen för andra året i rad. Dagen till ära bar RIK Suicide Zeros logotyp på sin matchtröja.

– Det är hedrande att vi gör det. Jag spelade inte med honom men jag vet vem det är och det är tragiskt det som hände. Som klubben tycker jag att det är jättefint att vi agerar och står upp för sådant här. Vi spelade i snygg tröja och med ett bra budskap, säger lagkapten Mario Lipovac.

Larsson säger att matchen betyder mycket för RIK.

– Vi märker att samhället har det allt svårare att ta hand om dessa frågor. Psykisk ohälsa dyker upp oftare och allt längre ned i åldrarna, jag tror inte bara att det är så hos oss utan i många föreningar, säger Larsson och fortsätter:

– Vi har stora problem hos oss med killar och tjejer med prestationsångest och som skär sig själva. Då är det oerhört viktigt för oss att ha det här samarbetet med Suicide Zero och att kunna ha den här matchen. Det är vår manifestation en gång om året.

Föll i bottenmötet

Rent sportsligt blev inte onsdagskvällen särskilt lyckad för RIK. I en het batalj drog Aranäs ifrån och kunde gå till halvtidsvila med en 15–12-ledning. Minuter tidigare var RIK bara någon boll efter.

ANNONS

– Det är jävligt tungt att vi inte kunde hålla det. Det känns som att vi stressar ganska mycket och drar på oss lite utvisningar. Vi missar något öppet mål och stressar lite med utkast … Jag vill inte hänga ut någon men det känns som att vi hamnade i många stressade situationer. Då blir det lätt att göra fel, säger Lipovac.

En seger hade inneburit att RIK krupit närmare Aranäs på säker mark, i stället blev det precis tvärtom.

– Vinner man i dag går man upp lite och kan andas lite. Då hade vi mer sett de sista matcherna som bonuspoäng, nu blir det mer att vi måste ta poäng. Men vi har det i egna händer så vi får se till att ta tillbaka de här poängen vi tappar hemma, säger Lipovac.

Ett starkare Aranäs kunde till slut kvittera ut en 32–27-seger mot ett för dagen uddlöst Redbergslid.

– Det kommer så mycket folk och så levererar vi en sådan här match … Det är klart att man blir frustrerad, säger Lipovac.

Det innebär, med tre omgångar kvar att spela, att det mesta talar för att RIK får kvala för andra året i rad.

– Jag är jättesäker på att vi ska lösa detta. Vi har ett bra lag och det kommer ett viktigt landslagsuppehåll nu. Vi får träna på och slipa på detaljer så att vi kan avsluta på ett bra sätt, säger Lipovac.

ANNONS

Samtidigt har Aranäs nu ordentligt häng på en historisk slutspelsplats.

LÄS MER:Love Olind Gruden: Det vill jag att ni minns av mig

LÄS MER:RIK arbetar med psykisk ohälsa efter talangen Loves självmord

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS