Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Redbergslid firade av Lisebergshallen med seger

En era har gått i graven. En klassisk idrottsarena har underhållit göteborgarna för sista gången. Redbergslid bjöd Lisebergshallen med en avtackningsseger med 28-26 mot Ystad.

Det kunde lika gärna ha varit 1985. Lisebergshallen var fullsatt. Hemmalaget klätt i blått och vitt. Magnus Wislander på innerplan. Historisk handboll skulle spelas. Men det är inte 80-tal. Redbergslid är inte i början av en storhetstid. Lisebergshallen är inte en av Sveriges modernaste handbollshallar. Om mindre än en vecka har den börjat rivas.

Den sista matchen i en av svensk handbolls mest klassiska hallar spelades mellan RIK och IFK Ystad. Redbergslid, med en fin höst i ryggen, hade andraplatsen inom räckhåll vid seger. Det började väl inför storpubliken 2225 personer.

Markus Thorbjörn satte ett kantskott i krysset. Oscar Ysander och Albin Stenberg stångades på sexmeterslinjen. Men det var Tobias Johansson som spelade som om det vore 1998 och SM-final mot Drott. Veteranen gjorde fem av RIK:s sex första mål och var iskall med skotten både i öppet spel och från strafflinjen.

Var Redbergslid på lång sikt kommer hålla till är ännu inte bestämt. Efter nyår har hemmamatcherna blivit delegerade till Scandinavium, vilket klubben inte är nöjd med. Inte heller legendarerna Stefan Lövgren, Ljubomir Vranjes och Peter Gentzel var nöjda med stadens hantering av arenafrågan.

– Jag tycker det är för jäkligt att det inte finns någon ersättningshall för RIK att spela i, sa Stefan Lövgren under en intervju på innerplan i halvtid.

"Första halvlek är svinbra"

Det vore fel att säga att spelarna i dagens RIK når upp till den trions glans – men den här eftermiddagen gjorde de sitt yttersta för att ge Lisebergshallen en värdig avslutning.

– Första halvlek är vi svinbra. Vi rullar runt och bollen går fram och tillbaka och det blir mål på mål. Och så står vi hyfsat bra bakåt, säger Markus Thorbjörn.

Ystad, å sin sida, gjorde sitt bästa för att förstöra festen.

Fredrik Petersen och Filip Långh var de som var allra bäst på att förstöra den fina avslutningsstämningen med flera mål vardera. De lyckades så väl att Redbergslid låg under flera gånger i andra halvlek. När sedan lagen gick upp till 22–22 stannade målskyttet av åt båda håll. Åtta mållösa minuter följde innan Niclas Fingren tempoväxlade sig till hemmalagets ledningsmål. Tobias Thulin slängde upp en högernäve och räddade ledningen kort därefter. Två mål av Tobias Johansson och ett av Niclas Fingren säkrade densamma. Men det var Markus Thorbjörn som skrev in sig som arenans sista målskytt.

– Det är stort, faktiskt. Jag ville ha läget och kände att det var dags. Att det var jag som skulle få sätta den. Jag hade bränt några i början av andra halvlek men den sista kände jag mig säker på, säger han.

Vad har du för känslor för den här hallen?

– Det är tråkigt att det ska rivas. Nu står vi utan hall nästa år, än så länge. Vi får ta det som det kommer framöver.

Är det något som oroar er spelare?

– Nej, det tror jag inte. Vi hittar på något tror jag.

Lisebergshallen fick sin avslutningsfest. Redbergslid fick sin tvåpoängare. Alla utom IFK Ystad lämnade hallen nöjda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.