Rimbos tränare Dick Tollbring (till höger i bild) har hamnat i blåsväder efter att han uttryckt sig rasistiskt under en match mot Kungälv – på plats fanns legendaren Stefan Lövgren (till vänster i bild) som reagerade starkt.
Rimbos tränare Dick Tollbring (till höger i bild) har hamnat i blåsväder efter att han uttryckt sig rasistiskt under en match mot Kungälv – på plats fanns legendaren Stefan Lövgren (till vänster i bild) som reagerade starkt. Bild: Bildbyrån

Rasismskandal i handbollsligan – Lövgren upprörd: "Går över alla gränser"

Rimbos tränare Dick Tollbring har anmälts efter att ha uttryckt sig rasistiskt under sitt lags möte med Kungälv i onsdags. Bakgrunden till anmälan är att Tollbring ska ha sagt "är så trött på den svarte fan" till domaren i matchen.
– Att säga så går över alla gränser för vad som är rimligt och vad idrotten står för, säger legendaren Stefan Lövgren, som fanns på plats på läktaren, till Sportbladet.

ANNONS
|

Efter att en av hans spelare fått två minuters utvisning ilsknade Rimbo-tränaren Dick Tollbring till och ska då ha sagt "är så trött på den svarte fan" och syftat på domaren Mohamed Abdulkadir.

– Jag har hållit på med handboll i kanske 20 år och det här var andra gången i mitt liv som jag fått utstå något sådant på handbollsplan. Handbollen har varit väldigt förskonad från rasism och jag hoppas att det hädanefter kommer fortsätta att vara så. Men det som har hänt har hänt. Eftersom jag är en del av en pågående process håller jag mig lugn och kan inte uttala mig mer, säger Mohamed Abdulkadir till Kungälvs-Posten, som var först med att uppmärksamma händelsen.

ANNONS

Hävdar att orden var riktade åt spelare

Tollbrings ord hördes av matchdelegaten och denne såg till att tränaren visades ut och en anmälan har nu upprättats. Tollbring själv menar att orden inte var riktade till domaren utan i stället mot hans egen spelare Endrit Abdullahi.

– Jag trodde att han åkte på sin tredje utvisning, skulle få rött kort och därför bli avstängd i matchen efter. Jag var tvärförbannad på honom (spelaren) och då ryter jag till. Det var helt fel ordval av mig, säger han till Sportbladet.

Lövgren: "Över alla gränser"

Incidenten bevittnades av en legendar inom svensk handboll, Stefan Lövgren, vars son spelar i Kungälv.

– Att säga så går över alla gränser för vad som är rimligt och vad idrotten står för, säger Lövgren till Sportbladet.

Efter matchen tog sig Lövgren ner till sekretariatet för att försäkra sig om att Tollbring skulle anmälas till disciplinnämnden.

– För min del var det viktigt att det skulle rapporteras. Jag satt på fjärde bänkrad bakom deras bänk och hörde vad han sa, säger han.

Enligt Kungälvs-Posten riskerar Tollbring nu både böter och avstängning.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS