Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: LUDVIG THUNMAN
Bild: LUDVIG THUNMAN

Petad men förberedd: "Kan inte komma och kräva saker"

Snålt med speltid i EM.
Men Simon Jeppsson väljer att inte sörja situationen utan fokuserar i stället på att vara redo – och hoppas bli något av en joker i mellanrundan.
– Det är bara att gå in vara nollställd och köra om jag får chansen. Kommer jag in och bara står och passar bollen i sidled och inte gör något av det så hamnar jag nog bara ännu längre ifrån, säger Jeppsson.

Det svenska anfallsspelet på nio meter såg lovande ut i premiärmatchen mot Schweiz, men därefter har det hackat desto mer.

Trots det har förbundskapten Kristjan Andrésson valt att låta skyttekanonen Simon Jeppsson tillbringa i stort sett tre hela matcher på bänken.

Fram till nu är han den spelare i den svenska truppen som har fått minst speltid.

– Jag längtar jättemycket efter att få spela. Förhoppningsvis kommer chansen nu i de här matcherna. Då är det bara upp till mig att försöka göra det bästa av det. Jag tränar på bra och försöker hålla mig i form för att kunna kliva in och bara köra och inte tänka så mycket på historien och matcherna där jag inte har fått vara inne så mycket, säger Jeppsson inför mellanrundans första match som spelas mot Portugal på fredagskvällen.

– Får jag några minuter här i mellanrundan så är jag beredd att göra något bra av det. Om jag kommer in och bara står och passar bollen i sidled och inte gör något av det så hamnar jag kanske bara ännu längre ifrån.

Stenhård konkurrens

Varför han inte har fått något förtroende hittills tror han uteslutande handlar om den tuffa konkurrensen.

Lukas Nilsson och Kim Ekdahl Du Rietz finns att tillgå på samma position.

– Jag konkurrerar med världsspelare som spelar i Paris och Kiel. Sedan finns det förvisso lite utrymme på högernio också, men det är ingen position som jag är supervan eller superbekväm i.

När den förre Lugi-spelaren anslöt till VM i fjol kom han till mästerskapet ur matchform, det här efter att under en längre tid ha fått nöta bänk i klubblaget Flensburg. Den här vintern har det varit annorlunda. Den senaste tiden har han fått mer speltid i Flensburg, trots att det är klart att han i sommar lämnar klubben för att i stället flytta vidare till HC Erlangen.

"Kan inte kräva saker"

– Personligen kommer jag ändå från några okej månader. Formen är på en bra nivå. Så sett känns det ändå bra för mig. Det är annorlunda hur det var för ett år sedan när jag kom från en frysbox hit. Därför tror jag det mest handlar om att det är en hög nivå på våra spelare som gör att jag har fått sitta vid sidan.

Har du och Kristjan haft en dialog om din situation, eller kör du bara på, eller hur ser det ut?

– Det är inte så att du som spelare kan komma och kräva saker. Det är svårt. Men man kan absolut ha en dialog så att man förstår varandras tankar och det tycker jag att vi har haft. Det handlar som sagt mycket om att vara redo när chansen kommer. Vi har sett det inte minst i det här mästerskapet att skador kan ske och helt plötsligt kanske du står där som ensam spelare på din position och då gäller det att kunna vara nollställd i huvudet och bara gå in, njuta och köra.

Samtidigt är han öppen med att det är en utmaning mentalt att hantera en situation där lagkompisarna får spela – men du själv sitter vid sidan av.

– Om det pågår under en längre tid så kanske luften går ur en, men jag försöker ta den energin och omvandla den till motivation i stället. Träna lite hårdare. Jag får bidra på mitt sätt. Oavsett om du spelar 60 minuter eller sitter bänk i 60 minuter så har du ändå någon roll, även om den kanske inte är lika tydlig när du är bänkad. Jag hoppas bara att mina lagkamrater och tränare ändå ser det jag försöker bidra med även när jag inte spelar, säger Jeppsson som menar att det i hans situation också är viktigt att inte börja grubbla och överanalysera saker och ting.

– Det kan man göra sen när allt är över, prata lite mer. Nu är vi här och vi vinner och förlorar tillsammans som ett lag. Jag vill inte skapa någon dålig stämning eller osämja.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.