Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Per har lärt sig att sätta gränser

Per Johansson är en kontroversiell förbundskapten som aldrig väjer för frågor. Men kollapsen under EM, hans sundare livsstil och skador tillhör inte favoritämnena.

VM-premiären mot Argentina är bara drygt en vecka bort när vi talas vid. Sverige, med Per Johansson i spetsen, kommer till mästerskapet i en helt ny roll. EM-silvret gör att handbollslandslaget för första gången får finna sig i att vara en av favoriterna. Men varken det eller alla skador som förföljt Sverige under hela hösten, får Johansson att stressa upp sig.

– Jag har en erfarenhet i dag som gör att jag känner mig lugn. Det gäller att fokusera på rätt saker, har jag två spelare som är skadade finns det en grupp med 15 hela spelare. Det är viktigt att hjälpa dom på bästa tänkbara sätt. Visst har det blivit lite hackigt, framförallt efter Möbelringen Cup i Norge, där vi för första gången fick skadeproblem på allvar. Men konsten är kunna hantera svårigheter, att hitta lösningar. Det är inte svårt att segla i lugna vatten, det är när det stormar man får svar på om jobbet vi har lagt ner under hela året har gett något, säger han.

Framgången i förra mästerskapet har också gjort att intresset för landslaget har ökat dramatiskt. Samma dag som vi väntade besked om Johanna Wibergs och Isabelle Gulldéns skadeläge, ringde det konstat i Johanssons mobil.

– Jag hade säkert 50 missade samtal den kvällen, men jag är ingen läkare och hade därför inte några svar. Där har jag blivit bättre på att välja bort. Men för mig är det viktigt att vara så tillgänglig som möjligt. Jag respekterar journalister och tycker att det blir bättre om man försöker besvara de frågor som finns så gott man kan. Men det får inte bli för mycket.

Johansson har levererat ett och annat uttalande som fått feta rubriker i olika tidningar. Han har aldrig varit rädd för att uttrycka sina åsikter och han står för nästan allt.

– Jag ångrar egentligen bara när jag gick på Stefan Lövgren (i en kvällstidning för något år sedan). De sakerna jag sa om honom den gången var inget annat än ett grovt övertramp från min sida och det har jag verkligen bett om ursäkt för.

Får du aldrig panik över att du är för öppen och lämnar ut dig för mycket?

– Nej, inte så länge som det fortfarande finns 95 procent som jag behåller för mig själv.

Under EM i fjol jobbade Per Johansson stenhårt. Samtidigt slarvade han med mat och sömn och satt uppe långt in på nätterna med förberedelser inför kommande matcher, unnade sig en whiskey då och då och gjorde ingen hemlighet av att han även rökte en hel del. Efter semifinalsegern mot Rumänien kollapsade han och tvingades avbryta presskonferensen.

– Jag är lite trött på att den grejen ska upp hela tiden, det känns som att det har skrivits färdigt om det. Men visst, jag kom dåligt förberedd till det mästerskapet. Jag ställer väldigt höga krav på mina spelare, den här gången har jag gjort det på mig själv också. Sedan i somras dricker jag inte någon alkohol, jag försöker äta bättre, motionerar och ser till att få tillräckligt med sömn. Och jag har kapat av flera sidouppdrag, jag jobbar inte åt SVT längre och håller inga föreläsningar just nu. Ser till att jag får tid för återhämtning. Sätter gränser.

Men uppdraget som tränare för Kroppskulturs F98:or, där dottern Emmie är en av spelarna, släpper han inte.

– Det ger mig så oerhört mycket tillbaka. Det är där hjärtat i ledarskapet ligger. Det blir en drivkraft för mig att få stå på golvet tre dagar i veckan och jag lär mig mycket som jag även kan översätta till jobbet med landslaget.

Under uppväxten hade Per tonvis med attityd. Den långhårige hårdrockaren fick omgivningen i Uddevalla att höja på ögonbrynen när han som 22-åring blev tränare för Kroppskulturs herrlag. Dittills den yngste någonsin i elithandbollen. Var han mogen uppgiften att leda stadens stolthet? Ganska snabbt stod det klart att Johansson med sitt engagemang var rätt man på rätt plats. Parallellt med tränarjobbet utbildade han sig till fritidspedagog på Ljungskile folkhögskola, en tid som han beskriver som viktig och en av de roligaste i livet.

– Jag är inte så idrottsintresserad egentligen, även om jag ofta hamnar i sådana miljöer. I Ljungskile träffade så mycket andra människor, dramapedagoger, journalister och lärarna var helt suveräna. Jag märkte att man kunde dela drivkraften även om det var olika saker man brann för.

Senare jobbade han även som behandlingsassistent på Gräskärrs ungdomshem.

– Där lärde jag mig hur man bygger upp förtroenden och det har jag haft stor användning för inom idrotten.

Men Per Johansson lever sin dröm, skulle inte vilja byta ut sitt jobb mot något annat. Och nu längtar han bara efter att få försvara de blågula färgerna när VM drar igång med matchen mot Argentina på lördag eftermiddag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.