Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Andersson gör sin sjuttonde turnering som generalsekreterare.  Bild: NICKLAS ELMRIN
Fredrik Andersson gör sin sjuttonde turnering som generalsekreterare. Bild: NICKLAS ELMRIN

Partille Cup växer: "Trodde 2007 var dödsstöten"

Partille Cup är större än någonsin – och vill bli ännu större. Nu berättar turneringens generalsekreterare om jubileumsturneringen, kroatiska presidentbesök och året som kunde blivit Partille Cups sista.
– 2007 spöregnade det varenda sekund under veckan. Vi trodde det var dödsstöten, säger Fredrik Andersson.

Snart börjar den 17:e upplagan av Partille Cup med Fredrik Andersson som generalsekreterare. Och mycket har hänt sedan han tog över ansvaret 2003. Rekordmånga lag och nationer kommer till årets turnering – som vuxit till världens i särklass största i handbollsvärlden.

– Om vi ska utvecklas nu måste vi titta på liknande evenemang av den här storleken, och det finns inte så många. Då får vi gå till VM-turneringar, OS och Gothia cup, säger Fredrik Andersson, när han övervakar de sista förberedelserna på Heden Arena.

Det är jubileumsår för Partille Cup. I år spelas den 50:e turneringen sedan starten 1970. Det har varit en lång väntan och mycket förberedelser.

– Det är lite som att fylla år. Man går ett helt år och väntar på en enda stund, och när den kommer blir du överöst med massa positivitet och glädje. Så är det med Partille Cup.

”Trodde det var en dödsstöten för turneringen”

Det har gått tolv år sedan Fredrik Andersson mötte sin tuffaste utmaning som generalsekreterare. Den blötaste upplagan av Partille Cup någonsin spelades nämligen 2007. Regnet öste ner från morgon till kväll – nästan hela veckan.

– Vi trodde att det året var en dödsstöt för turneringen. Vi förberedde oss för att tappa många lag.

– Vi fick ringa brandkåren för att få hjälp med att pumpa bort vatten från planerna. På den tiden hade vi eget konstgräs på Heden, och när vattnet kom började planerna flyta bort. Men året efter blev det faktiskt tvärtom. 2008 hade vi fler lag än någonsin.

Om det skulle bli regn i årets Partille Cup kan spelarna inte längre ta till ett effektivt knep som uppfanns av ett norskt lag under den beryktade turneringen 2007.

– Vi hade ett innovativt lag från Norge. Det hade gått sådär i deras matcher, men plötsligt började de vinna. Då hade spelarna varit och köpt diskhandskar på ICA som de spelade med. Det gav bättre grepp om bollen. Men numera finns det regler som gör att man inte får ha handskar…

Optimala förutsättningar är vanlig svensk sommar, menar Fredrik Andersson.

– Vi hoppas på strålande solsken, men sen kan det vara jobbigt med sol för spelarna, så en normal svensk sommar är kanske att föredra.

Kroatiska vinnare får träffa presidenten: ”Som när Liverpool vinner Champions League”

Det finns många lag att hålla koll på – hela 1 407 stycken deltar i år. RK Zagreb från Kroatien var den mest framgångsrika klubben från utlandet förra året. Klubben hade hela fyra lag i finalerna, varav två vann.

– Partille Cup är jättestort för den klubben. Spelarna som vinner får träffa presidenten när de kommer tillbaka till Kroatien. Det är som när Liverpool vann Champions League, spelarna kommer in på bussar genom staden, det är massa människor på gatorna och fyrverkerier i luften. Och spelarna är 12-13 år gamla!

Men Fredrik Andersson understryker snabbt att det är gemenskapen som är centralt med turneringen, då 24 000 handbollsspelare intar Göteborg. Snart börjar det som han tillsammans med fem heltidsanställda och 30 projektledare har arbetet för ett helt år.

– Pang säger det, och så är det ungdomar från hela världen här. Då märker man att handbollen bara är en gemensam nämnare, gemenskapen som skapas är fantastisk.

Trots att Partille Cup slår rekord efter rekord, höjs målsättningen hela tiden.

– Vi kan bli mycket större, men då måste förutsättningarna finnas. Vi har inte velat växa för fort och stort. Det måste finnas boenden för alla deltagare, och trafiken måste fungera mellan de olika arenorna. Just nu har vi maxat för årets förutsättningar.

– Men vi kommer aldrig bli färdiga med att marknadsföra Partille cup, vi vill alltid fortsätta växa, säger Fredrik Andersson.

Partille Cup:

Turneringen startade 1970 i Partille. Sedan dess har den vuxit till att bli världens största handbollsturnering.

Datum: 1-6 juli. Matcherna börjar den 2:a juli klockan 8.30. Finalerna spelas på lördagen den 6:e juli.

Spelplats: Heden, Valhalla, Härlanda Park, Kviberg och Ruddalen.

Generalsekreterare: Fredrik Andersson. Började som snörunge vid parkeringen på Gothia Cup, som sjuåring. Har sedan 2003 varit huvudansvarig för Partille Cup.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.