Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Partille Cup ställs in

Först kom beskedet att Gothia cup ställs in. Sen kom beskedet att även Partille cup ställs in i sommar.
– Med den information vi får om läget ser vi inte att läget kan garanteras vara tillräckligt förändrat i början av juli för att turneringen ska kunna genomföras, säger Fredrik Andersson, Generalsekreterare Partille Cup.

Under tisdagen kom beskedet att jätteturneringen Gothia cup ställs in i sommar till följd av coronaviruset.

LÄS MER: Gothia Cup ställs in

En stund senare kom samma besked om handbollsturneringen Partille cup. Även den jätteturneringen är inställd.

– Vi har gjort en samlad bedömning av läget som påverkas av den pågående pandemin. Vi och våra deltagande lag har haft en stark önskan om att genomföra turneringen, även i ett mindre format än vanligt. Samtidigt har vi varit tydliga med att hälsa och säkerhet alltid är vår högsta prioritet. Med den information vi får om läget ser vi inte att läget kan garanteras vara tillräckligt förändrat i början av juli för att turneringen ska kunna genomföras, säger Fredrik Andersson, Generalsekreterare Partille Cup till GP.

"Ser fram emot att kunna bjuda in igen"

I Partille cup, som är världens största handbollsturnering skulle omkring 1200 lag från 50 länder delta. Turneringen skulle genomförts 29 juni – 4 juli.

– Partille cup är en händelse som tusentals ungdomar längtat efter, men när vi väger den samlade bedömningen måste vi låta hälsa och säkerhet gå före. Vi har haft en lång dialog med de anmälda lagen och deras önskan har varit att vi ska avvakta ett beslut så länge det bara är möjligt. Nu känns det som att det är rätt tid att fatta ett beslut baserat på rätt grunder och när vi lägger ihop allt i vågskålen så känns det som rätt beslut, men jag tror att alla kommer tycka det här är väldigt, väldigt tråkigt, säger Fredrik Andersson.

Han berättar att alla anmälda lag kommer att erbjudas att få tillbaka sin anmälningsavgift, samma sak gäller det när det gäller inbetalda deltagaravgifter.

– Deltagaravgifter betalas tillbaka, och lag som betalat anmälningsavgiften har möjlighet att få tillbaka den genom att kontakta oss innan den 31 maj. De som vill använda årets anmälningsavgift för att säkra en plats i nästa års turnering kan göra det, vi ger två valmöjligheter där, säger Andersson.

Inte aktuellt att genomföra en mindre turnering

Han räknar alltså med att Partille cup kommer att genomföras nästa år. Att försöka arrangera en mindre cup med bara svenska lag i sommar ser han inte som ett alternativ.

– Partille cup är en stor internationell turnering, utan det internationella är det inte Partille cup. Vi hoppas att en utebliven cup i sommar kommer göra att det kommer att vara ett väldigt sug efter en turnering nästa år. Vi hoppas att det blir en kanonturnering då.

LÄS MER: Inställt Partille cup hårt slag mot redan pressat Sävehof

Ekonomiskt innebär den inställda turneringen av naturliga förklaringar en förlust. I dag arbetar sex personer heltid med turneringen.

– Jag kan bara uttala mig om vad det betyder för Partille cup och inte för Sävehof. Vi har ju fasta kostnader som personal och kontor och annat så det är klart att en inställd turnering innebär en förlust, men några exakta summor kan jag inte gå in på just nu, säger Fredrik Andersson.

Kan det bli aktuellt mer permitteringar?

– Fram tills idag så har vi inte gjort något sådant hittills, men det är ju högaktuellt nu. Fram tills idag har vi har vi kört på och förberett oss för en turnering.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.