Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: LUDVIG THUNMAN
Bild: LUDVIG THUNMAN

Palicka: "Värsta förlusten någonsin"

Kollaps mot Portugal inför hemmapubliken i Malmö. För Andreas Palicka var EM-förlusten den värsta i karriären.
– Jag har aldrig upplevt att bli så här utskåpad, säger Palicka.

Sverige var med skapligt till paus men sedan hände något.

Portugal fick maximal utdelning på sitt sju mot sex-spel och det svenska försvaret var chanslöst gång på gång.

Slutsiffrorna skrevs till 25–35.

Efteråt var målvakt Andreas Palicka förkrossad.

– Jag har aldrig upplevt att bli så här utskåpad. En obekväm känsla. Vi hade ingenting att sätta emot tyvärr. Det var väldigt svårspelat som målvakt och väldigt svårspelat som försvarsspelare. Vi fick inte tag i dem alls tyvärr i deras sju mot sex. Någonstans där infinner sig någon form av chock över hur dåligt vi kunde kontrollera matchen.

På frågan om nederlaget var den värsta förlusten i karriären svarar målvakten snabbt:

– Ja. De känslorna jag har inombords nu ... det känner jag att jag inte riktigt kan kontrollera. Att bli utskåpad på hemmaplan med tio mål ...

"En chock"

Palicka menar också att insatsen i ett större perspektiv bekymrar.

– Än så länge får vi inte ut det av vårt lag som vi vill i den här turneringen. Även om vi har två vinster och två förluster och att det finns positiva saker, men det kan man snacka om i hundra år. Det är i det här hemmamästerskapet vi skulle vara som bäst. Det handlar om att vinna för mig, och i dag tog vi ett stort, stort steg tillbaka, eller inte i hela mästerskapet kanske, men ändå. Det blir svårt nu.

Han tillägger:

– Det är inte så att vi lägger oss ner och dör, men det är nästintill. För man mår fan inte bra nu. Man får nog använda det här dygnet till att utvärdera vad fan det var som hände? För det här är nog en chock för hela handbolls-Sverige.

"För dåligt – från alla"

– Vi var alldeles för dåliga. Vi hade ingen chans. Det är för dåligt. Från alla. På alla fronter.

Tycker du att ni kunde ha förberett er annorlunda på deras sju mot sex?

– Jag tycker att vi förbereder oss likadant inför alla matcher. Men samtidigt, vi har sagt att vi skulle vara som bäst nu. Vi skulle vara framme. Jag hoppas att det lossnar, men jag tycker inte att vi spelar vår bästa handboll just nu.

Andreas Palicka och Mikael Appelgren har tidigare i turneringen klivit fram. Men inte ens målvaktssuveränerna var nära på att kunna stoppa raset. De skiftades om att försöka få träff – men ingen lyckades.

– Vi har haft ett bra målvaktsspel fram till i dag, men nu vet jag inte vad jag ska säga. Det är klart att vi kunde ha plockat några bollar i mål men det är inte mycket, då ska man ha en vansinnigt monstruös dag och försvaret vet inte heller hur de ska lösa vissa situationer. Vi stod där, jag tror alla blev lite chockade faktiskt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.