Palicka hyllar Thulin: "Sveriges största talang"

I årets hemma-EM är Mikael Appelgren och Andreas Palicka givna för Sverige. Men där bakom finns förre RIK-målvakten Tobias Thulin som flåsar duon i nacken.
– Han har alla förutsättningar för att bli en av världens absolut bästa målvakter, berömmer Andreas Palicka.

ANNONS

När Mikael Appelgren, 30, vilades i genrepet inför EM-premiären mot Schweiz var det Andreas Palicka, 33, och tredjemålvakten Tobias Thulin, 24, som fick dela på ansvaret i mötet med Egypten i Estrad i Alingsås på tisdagskvällen.

Palicka stod den första halvleken.

Thulin den andra.

Och även om det var den förstnämnde som var bäst för kvällen så är det nog ingen vågad gissning att det är den sistnämnde som på sikt kommer att ta över målvaktsposten i blågult.

Åtminstone om man ska tro Andreas Palicka som efter matchen hyllade den förre RIK-målvakten stort.

– Sveriges största talang. Han är riktigt, riktigt bra tekniskt. Han har alla förutsättningar för att bli en av världens absolut bästa målvakter.

ANNONS

Thulin var under flera år Handbollsligans bästa målvakt innan han i somras valde att flytta till Tyskland och SC Magdeburg.

LÄS MER:Sverige segrade i EM-genrepet

– Nu har han tagit steget ut i Europa och kommer få kämpa där, men han är ändå redan väldigt etablerad och duktig i Magdeburg. Sedan får vi se hur lång tid det tar innan han biter sig förbi och tar plats där, för det är jag säker på att han kommer göra. Tids nog kommer han att bli förstemålvakt där – och i landslaget också, säger Palicka.

"Är smickrande"

Du ska bara sluta först eller ...?

– Haha! Jag har inte så länge kvar. Och sedan får vi se vad som händer, det är klyschigt men målvaktsspel är alltid en färskvara, man är aldrig bättre än sin senaste insats. Vi får se hur länge jag håller och hur länge folk vill ha med mig här. Men nu börjar vi med EM och siktar på något stort där.

Tobias Thulin själv skiner upp när han får höra Palickas ord.

– Det är smickrande att han säger så, verkligen. Men det är bara att jobba på. Jag tänker inte så mycket, jag bara kör på och försöker ta chanserna jag får.

ANNONS

Han trivs med sin nya vardag i den tyska proffsligan, även om speltiden på slutet har varit sparsam. I klubblaget konkurrerar han med danske landslagsmålvakten Jannick Green.

– De senaste två månaderna har han varit väldigt bra. Så jag har inte spelat så mycket då, vilket inte är så konstigt. Man brukar inte byta när det flyter på. Jannick är en grym målvakt och en jättehärlig person.

Hur har flytten från RIK till Tyskland annars varit?

– Jag trivs jättebra hittills. Det har som sagt varit lite upp och ner med speltiden och det har varit lite upp och ner för mig själv också, men jag trivs. Alla har varit jättevälkomnande och det har varit ett lätt lag att komma in i.

LÄS MER:Darj glänste inför gamla hemmapubliken

"Hade varit otroligt roligt"

Men nu är klubblagslivet på paus. För även om Tobias Thulin bara kommer vara reserv under EM så är han tydlig med att han är redo – om något skulle hända med Appelgren eller Palicka under mästerskapet.

– Vi har tränat på väldigt bra den här veckan och efter den här flytten till Tyskland har jag fått möta och spela med väldigt bra spelare under en längre period. Sverige har två väldigt bra målvakter, men jag är redo om något händer.

ANNONS

Och även om göteborgaren är medveten om att det är en bra bit till att han ska få speltid i EM så kan han inte låta bli att le när EM-premiären inför ett fullsatt Scandinavium, Thulins gamla hemmaarena, kommer på tal.

– Det hade varit något ... det hade varit helt otroligt roligt att spela en sådan match i Scandinavium.

ANNONS