Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Blir det kval eller ej? Den frågan ställer sig både Önnereds damer och herrar.  Bild: MICHAEL ERICHSEN
Blir det kval eller ej? Den frågan ställer sig både Önnereds damer och herrar. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Ovisst kring Önnereds framtid i högsta serierna

Slutspelen är inställda – men hur blir det med kvalen?
Den frågan ställer sig Önnered som, i vanliga fall, hade fått kvala för att hålla sig kvar på både dam- och herrsidan.
– Det känns inte som att vi är värst drabbade i detta, säger klubbchef Johan Sylwan.

Beskedet att det inte blir någon sista omgång i Handbollsligan eller något slutspel på varken dam- eller herrsidan kom under måndagskvällen.

Däremot frågar sig många hur det blir med kvalet – det beskedet kommer inte förrän på fredag.

En av klubbarna som just nu lever i ovisshet är Önnereds HK. Både dam- och herrlaget befinner sig på en negativ kvalplats i respektive högsta serie.

– Det är inte så mycket vi kan påverka, vi försöker hålla igång tills vi vet vad det är som gäller. På damsidan är det ju lottat och klart, så där vet vi vilka det skulle bli (Eslöv) , säger klubbchefen Johan Sylwan.

Han tillägger:

– För herrarna kan det nog bli svårare eftersom man inte spelar sista omgången. Så vi vet ju inte faktiskt vilken placering vi ska räkna med att herrlaget får. Då är det svårare att förbereda sig på vilken motståndare man ska få.

Men slutar ni inte på den placeringen som ni befinner er på?

Med sista omgången kvar låg Önnereds herrar på en elfteplacering, alltså placeringen under slutspel och säker mark. Dock hade man ingen chans att, med en match kvar att spela, komma upp ovanför strecket.

– Det får man väl anta, att det blir så. Men vi får väl avvakta fram till fredag och se det slutgiltiga beslutet.

Sitter lugna i båten

Det finns ett prejudikat att gå efter – om man sneglar mot hur hockeyn har gjort. Hockeyförbundet beslutade i söndags att avsluta säsongen, att inte kora någon mästare och att inget lag varken flyttas upp eller ner.

Leksand och Oskarshamn, som slutade sist i SHL, drog nog en lättnadens suck. Samtidigt som Modo och Björklöven, som var några av lagen som slogs om ett kval uppåt, knappast mottog beskedet med glädje.

Hur man kommer göra i Handbollsligan och SHE återstår att se. Johan Sylwan, som självfallet får anses vara partisk i frågan, är inte särskilt oroad.

– Det känns inte som att vi är värst drabbade i detta. Det är väl snarare de lagen som antingen inte fick spela färdigt eller som i värsta fall har vunnit en serie och kanske inte blir uppflyttade. Det känns som att de är mer upprörda eller oroliga än vad vi är. Ska vi spela så har vi det i egna händer och ska vi inte spela så blir vi inte nedflyttade.

Så ni kan sitta lugna i båten?

– Ja, det är lite så jag resonerar. Jag kan tänka mig att det är andra klubbar som tycker det är jobbigare att inte ha det i egna händer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.