Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

OS-klara: "Fy fan vilken bra match vi gör"

Efter kvalsegern mot Polen, 30–24, gjorde Ryssland sitt jobb och slog Mexiko – vilket innebär att Sverige får åka till Rio de Janeiro.– Spelar vi så här så kan det gå hur bra som helst. Vi har en otrolig moral i laget, säger Sabina Jacobsen.

Det var på förhand ingen enkel uppgift som Sverige ställdes inför i den slitna och illa åtgångna kvalstaden Astrachan, som rankas som Rysslands näst fattigaste stad med över 500 000 invånare.

Såväl Polen (4:a) som Ryssland (5:a) placerade sig högre än Sverige (9:a) i VM i december och bara två av lagen – Mexiko var för svagt för att blanda sig i striden – får åka till OS.

Nu är det klart att de två lagen blir Sverige och Ryssland.

– Det är helt sjukt. Skitskönt. Jag är otroligt glad och stolt, säger Jacobsen.

Fysisk match

Det blev som väntat en fysisk och intensiv kamp mellan Sverige och Polen, där det svenska försvarsspelet lade grunden till segern.

Johanna Bundsen i det svenska målet hann göra två räddningar och det svenska försvaret att blocka ett skott innan polskorna fick bollen i nät för första gången.

– Vi visar från början att vi vill vinna matchen och sätter det direkt. De får inte göra mål och det vi släpper förbi tar Bundsen direkt, säger Linnea Torstenson.

– Vi är där från start. Två gula kort inom två minuter och en tillsägelse. Vi får bra träff. Fy fan vilken bra match vi gör, säger Jacobsen.

Sverige fortsatte att jobba stenhårt och självuppoffrande, och tog mycket stryk. Samtidigt visade Bundsen riktigt hög klass och klev fram med flera viktiga räddningar när polskorna kämpade och slet för att komma i kapp.

Med fyra minuter kvar kom dessutom Filippa Idéhn in och räddade en straff.

Och Sverige lyckades hålla undan.

Firade med godis

Avancemanget innebär att Sverige lyckats resa sig efter VM-slutspelet i Danmark i december, som blev något av ett misslyckande med storförlust mot Danmark i åttondelsfinalen.

Det ger också chans till revansch för OS 2012 när det blev fem raka förluster i gruppspelet och Sverige rankades näst sist av de deltagande lagen.

– Vi ska göra det bättre än förra gången i alla fall. Tar vi med oss det här spelet och bygger vidare så tror jag vi har goda möjligheter att göra det bättre där, säger Torstenson.

– Jag tycker vi har visat förut att vi kan hålla under en längre period. Vi följer spelplanen till punkt och pricka. Det här är inte någon engångsföreteelse, utan det är så här vi vill spela.

Trots att kvalet i praktiken är avgjort möter Sverige Ryssland på söndagseftermiddagen, i en match som har betydelse för rankningen inför OS-lottningen.

– Jag och "Bella" (Isabelle Gulldén) sade det efter matchen att i dag så kan vi ju inte riktigt fira. Men vi har sparat en godispåse från Sverige, så vi sa att den firar vi med i kväll, säger Jacobsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.