Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Odén om comebacken: "Varit förvånansvärt enkelt"

För två år sedan fick Ida Odén sitt internationella genombrott när Sverige tog EM-brons. Sedan valde hon att lägga av, blev mamma – och insåg att hon saknade handbollen jättemycket. – Det har varit förvånansvärt enkelt att komma tillbaka, säger hon inför EM på hemmaplan.

Det är den fysiska biten som har varit det "enkla". Då 27-åriga Odén blev gravid valde hon efter SM-guldet med Sävehof våren 2015 att sluta spela handboll. Men så kom sonen Arvid och i våras började Odén att satsa mot en comeback.
I mars började hon träna med Sävehof igen, var tillbaka i laget redan till slutspelet i april, vann sitt tionde SM-guld med Partilleklubben och fick dra på sig landslagströjan igen i september.
– Kroppen återställde sig väldigt fort och bra. Självförtroendemässigt har det tagit längre tid. Men det har varit en intensiv höst med många matcher och så, så jag har inte hunnit tänka utan bara kört på, säger 29-åringen.
– Jag hade kanske önskat att vara lite mer inne i "zonen". Men det känns lite som om det inte spelar så stor roll för det är ett mästerskap. Det är bara att gå "all in" och göra ditt bästa.

Under EM 2014, som var hennes första och hittills enda mästerskap, var hon en av Sveriges viktigaste målskyttar. Den högerhänta högernian blev med sin uppoffrande spelstil och outsinliga kämpaglöd en stor publikfavorit.
Trots det knorrades det lite på olika håll i handbolls-Sverige när Sävehoftränaren och förbundskaptenen Henrik Signell valde Odén före till exempel Skurus Angelica Wallén som en av två renodlade högernior i EM-truppen, jämte Lugis Hanna Blomstrand.
– Det spelar ingen roll egentligen, det var väl helt naturligt att det skulle komma. Och jag tror att hade jag inte kommit med så kanske andra hade tyckt att det var konstigt. Det är inte något som jag tänker på.

Känner du att du har något att bevisa nu när du kom med?
– Inte alls. Det fungerar inte så. När jag tänker på EM så ser jag oss som lag stå och hoppa i en ring efter matcherna, och är inte inställd på hur jag själv ser ut. Det känns som om jag måste vara bra för att kunna bidra till laget. Och är laget bra har vi nått vårt mål.
Först väntar ett genrep mot Frankrike på onsdag, sedan inleder Sverige EM med att på söndag möta Spanien och ställs därefter mot Slovenien och Serbien. Spanien gick hela vägen till final i EM 2014 och är det på förhand absolut tuffaste motståndet i det inledande gruppspelet.
– Det känns ändå väldigt skönt att det börjar med den bästa matchen för då är man "überladdad". 2014 mötte vi Kroatien i första matchen på deras hemmaplan, gjorde en bra match där och hade med oss det flytet hela turneringen, säger Odén.
– Mycket av känslan hänger på hur det går i första matchen för hela laget. Det är lite osäkert överhuvudtaget nu. Nu var ju jag inte med på OS men de övriga hade inte någon jättebra feeling efter det. Så första matchen kommer att vara så oerhört viktig för oss. Går det bra mot Spanien så kan vi rida på den vågen.

Till premiärmatchen på söndag har publiktrycket varit så stort att en extra läktare har behövts byggas upp på Hovet i Stockholm.
– Jag hoppas att det blir den här effekten man har sett på många andra mästerskap, när publiken blir den sjunde spelaren. Det är klart att man hoppas på det.
– Det är många vinnarskallar i det här gänget. Vi måste bara få ihop det så att vi alla drar åt samma håll samtidigt, säger Odén.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.