Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/7

Odén historisk: "Det känns helt sjukt"

Efter att ha vunnit sitt nionde SM-guld i fjol tackade Ida Odén för sig som handbollsspelare. Under söndagen var hon tillbaka i en ny SM-final och skrev historia genom att bli första spelare att vinna tio guld. – Det känns helt sjukt, säger Odén till GP.

Ida Odén hade redan bestämt sig. SM-finalen i Scandinavium mot Skuru 2015 skulle bli hennes sista match med Sävehof.

Hon lämnade planen efter att ha gjort nio mål och vunnit sitt nio SM-guld – övertygad om att karriären var som spelare var över och i stället väntade ett nytt liv med när hon för första gången skulle bli mamma.

– Jag var ganska långt gången i min graviditet så jag var helt klar över att jag skulle sluta. Så det trodde man inte att man skulle få stå här igen, säger Odén.

Men i semifinalen i år gjorde hon comeback på planen igen efter närmare ett års matchfrånvaro.

– Det känns så klart lite speciellt att glida in i semifinalen. Men jag är jättestolt över tjejerna som har kämpat varje träning och hela säsongen.

Hur kändes det att kliva in när det skulle avgöras?

– Jag tror inte jag har fattat riktigt att det var semifinal direkt. Men jag tycker ändå det har jag gått ganska bra med fyra av fyra vinster, säger hon och skrattar.

Helt bortkopplade har Odén dock inte varit. Under året har hon fungerat som hjälptränare till Henrik Signell. En roll som haft stor betydelse för hennes comeback.

– Det gjorde att jag kände tjejerna väl. Eftersom det var många som byttes ut till den här säsongen så hade det varit svårt att komma in i semifinalen och inte ha varit med någonting tidigare. Så det var nästan en förutsättning för att jag skulle kunna gå in, säger hon.

I fjol var Ida Odén lagkapten och en av stöttepelarna när Sävehof klev in i finalen. I år startade hon på bänken och hoppade in i mitten av den första halvleken. Efter paus smällde hon in två mål.

– Det har så klart varit lite speciellt. Men jag har tänkte hela tiden att jag ska försöka bidra var jag än är oavsett om det är på bänken eller på planen. Men jag tror samtidigt att det har varit väldigt nyttigt, säger Odén.

Efter 60 minuter stod hon på nytt som segrare och blev därmed första spelaren någonsin att vinna tio SM-guld.

– Det känns helt sjukt verkligen. Det är svårt att ta in bara det att jag har spelat elva finaler, säger hon. Det känns helt fantastiskt med att ha vunnit igen, säger Odén.

När kände du att det var guldet var klart här?

– Det kanske var när det var två minuter kvar. Jag vill helst inte ta ut något i förskott men vi ledde väl med fem mål när det var två minuter kvar.

Vad gör du med alla guldmedaljerna?

– De ligger i en kartong på vinden. Det är inte riktigt min stil att ha grejer framme så men de finns ju i hjärtat.

Efter det nya guldet väntar firande hela kvällen, dock inte med sonen Arvid som inte fanns på plats i Malmö.

– Han och min man är i Göteborg så att det kunde bli fullt fokus på handbollen. Men han har ju redan varit med om ett SM-guld, säger Odén och ler.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.