Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Oavgjort i derbyt - efter osannolikt drama

I matchens sista sekund fick Jonas Larholm chansen att avgöra – men RIK:s Tobias Thulin lurade stjärnan på hjälterollen och räddade straffen. – Jag försökte mig på en gammal tumskruv, jag trodde inte han skulle vara med på den, säger Larholm.

Det krävdes en femte och avgörande kvartsfinal innan Sävehof och Redbergslid kunde skiljas åt i SM-slutspelet i våras. På torsdagskvällen drabbade klubbarna samman igen när Sävehof kastade igång säsongen i Partille arena mot ett RIK som redan hade tjuvstartat sitt seriespel med hemmaseger mot Hammarby i söndags. Och precis som i slutspelsderbyna var det rafflande, jämnt och små marginaler. 

– Det var ett spännande derby. Det var en häftig match att spela, en rolig match och kul att vara igång, var Jonas Larholms omdöme efter matchen. 

Sävehof, där supertalangen William Bogojevic visade storform och prickade in nio mål, var i förarsätet matchen igenom, och hemmalaget såg länge ut att vara på väg mot två poäng, men RIK, som trots rött kort på både Anton Gustafsson och tidigare Sävehof-spelaren Niclas Fingren, vägrade vika ned sig och efter en stark uppryckning i den andra halvleken kunde mesta mästaren rädda med sig en poäng hem. Men det var minst sagt nära att Sävehof och Larholm, precis som i vårens slutspelsdrabbning, skulle dra det längsta strået. 

"Har tydligen studerat de gamla filmerna"

Vid ställningen 31-31 fick Partilleklubben i matchens sista sekund en jättemöjlighet att avgöra när domarna efter en tilltrasslad situation valde att blåsa straff. Fram klev Jonas Larholm mot Tobias Thulin. Sävehof-stjärnan sköt lågt men målvaktstalangen var snabbt ute med foten och blåste 35-åringen på hjälterollen. 

– Man tänker inte så mycket i det läget. Man får gå lite på känsla och där är det ju egentligen en duell mellan oss två där. Han får tån på bollen och det är inte så roligt för mig, men roligare för honom, säger Larholm och fortsätter: 

– Jag försökte mig på en gammal tumskruv, jag trodde inte han skulle vara med på den, han är ju inte så gammal. Den är ju från 70-talet eller någonting, men han har tydligen studerat de gamla filmerna...

Trots utebliven hjälteroll och en poäng i stället för två var Larholm ändå inte allt för besviken efter matchen som lockade över 3000 åskådare till Partille arena. 

– Förra hösten torskade vi mot RIK här, så det här var ju bättre än då. 

Och han tycker det finns mycket av torsdagens prestation att ta med sig till kommande matcher. 

– Vi hade go rörelse och fint anfallsspel egentligen i hela matchen och ett jättebra sex mot fem-spel. Sedan falnar vi lite och där har vi lite att jobba med, i försvarsspelet tillsammans med målvakten. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.