Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Johanna Fåglund

Nya handbollslaget spelar med Dawit på bröstet

De håller på Öis, de spelar för Dawit Isaak och i kväll gör de debut i tävlingssammanhang. Örgryte Handbollssällskap är stans nyaste förening. – Vi ska absolut ha chans på en topplacering, säger spelande ordföranden Felix Jonsson, 23.

Han är sedan många år en välkänd profil bland Öisfansen och det var på en bortaresa som idén att skapa ett nytt lag  – och en ny förening – föddes.

– Jag och några kompisar började snacka om att det vore kul och vi började höra av oss till andra öisare som spelar eller har spelat handboll. I våras gjorde vi slag i saken och hade ett konstituerande årsmöte.

Örgryte Handbollsällskap var därmed skapat. En förening som inte – mer än känslomässigt – är kopplat till Öis, men som består av supportrar, varav några med allsvenska handbollsmeriter, till fotbollslaget. Under sommaren började arbetet med att skrapa ihop en trupp till dagens premiär i division 6.

– Det var inte helt lätt, men vi är ju en klubb för öisare, och det har nog dragit lite folk. Det har varit bra uppslutning på träningarna och vi ska absolut ha chans på en topplacering, säger Felix Jonsson.

Målsättningen är att en dag ingå i alliansförening Örgryte IS. Men först väntar ett läroår för att se om man klarar av att driva en helt egen verksamhet. Att starta en förening kräver tålamod.

– Det har varit en kamp. Tre av oss sitter i Balders Hages (supporterförening till Öis) styrelse, men att driva en förening är något helt annat. Det är avgifter hit och dit och blanketter som ska fyllas i och skickas in. Väldigt mycket administration.

Örgryte Handbollssällskap siktar, utöver sportslig framgång, på att vara en klubb som gör avtryck även socialt. Det samhälleliga engagemanget syns tydligast på matchtröjan som pryds av en bild på den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak. Hans bror, Esayas Isaak, är öisare och kämpar sedan 15 år för att få hem Dawit till Göteborg.

– Esayas var med på vår första träning och pratade inför laget. Vi tar ställning för Dawit och det är ett engagemang som vi kommer att påminna om. Vi vill bedriva en sund verksamhet, säger Jonsson.

Laget kommer även att spela med regnbågsfärgade armbindlar för att stötta HBTQ-rörelsen. För Felix Jonsson och de andra initiativtagarna är Örgryte Handbollssällskap en möjlighet att skapa precis den klubb de själva vill ha.

– Det ska jag inte sticka under stol med. Som supporter har man ju haft en del åsikter om hur Öis skötts och de misstagen vill man inte göra om. Samtidigt är det såklart skillnad att driva en elitklubb i världens största sport jämfört med att spela handboll i division 6. Men det här är något slags sätt för oss att visa att vi också kan.

Och ni hoppas att Öisfansen sluter upp och går på era matcher?

– Det räknar vi kallt med. Vi har märkt att folk tycker att det är en kul grej och det finns ju exempel på att supportrar lockats över till andra sporter tidigare.

Öis vann dessutom sin premiär på i Lundbystrandshallen på torsdagskvällen mot Kungälvs HK 2 med segersiffrorna 29-19. Den historiske första målskytten för klubben blev Viktor Fåglund. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.