Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Ny spelarförening för handbollsspelare

Frysta löner och plötsligt uppsagda kontrakt. Nu startas en spelarförening för svenska elithandbollsspelare.

En spelarförening har funnits inom elitfotboll och ishockey i över 30 år, för att bevaka idrottarnas rättigheter mot klubbar och förbund.

Inom handbollen har ingen motsvarighet funnits – förrän nu.

– I många fall känns det som att vi handbollsspelare inte har någon säkerhet alls. Klubbarna kan ofta göra i stort sett vad de vill, säger Lars Bernhardsson, spelare i Redbergslid och ledamot i den nybildade föreningen.

Tanken är att spelarföreningen ska stötta och hjälpa spelare, exempelvis vid kontraktsbråk.

– Som när klubbarna märker att det inte finns pengar och säger upp kontrakt och stoppar utbetalningarna. Frågan är om det är rättsligt tillåtet att göra så. Det hade inte hänt på någon annan arbetsplats, säger Bernhardsson.

Målet är att föreningen på sikt ska täcka elitserien och allsvenskan för både herrar och damer. I ett inledande skede ska föreningen göra en intressekoll i herrarnas elitserie och eventuellt också i damernas högsta serie.

– Vi ska titta runt och se vad det finns för behov och vilka frågor som kan vara aktuella för spelarna, säger Bernhardsson.

Arne Johansson, tidigare AHK-ordföranden och kanslichef för HEH, har valts till föreningens ordförande och Sävehofs Robert Johansson är ledamot tillsammans med Lars Bernhardsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.