Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ny satsning - Örgryte får handbollsförening

Örgryte Handbollssällskap - så heter stadens nya handbollslag. Redan i höst kliver föreningen in i sitt första seriespel någonsin, tack vare engagerade Öis-supportrar som vill aktivera sig under vintern. – Vi vill lyfta frågor om alla människors lika värde, säger den nya handbollsklubbens ordförande, Felix Jonsson.

Göteborg får ett nytt lag i handboll till hösten. Den nystartade föreningen Örgryte Handbollssällskap har ett herrlag i Division 6 Västra när serien drar igång i början av oktober. Kungälvs HF står för motståndet i föreningens första match.

Föreningen har startats av engagerade supportrar till Öis fotbollslag och är inte en del av alliansföreningen Örgryte IS – ännu. Ambitionen är att bli det så snart som möjligt.

Drivs av supportrar

Felix Jonsson är en av de som har varit drivande i projektet och fungerar som ordförande för den nystartade handbollsklubben. Han säger att de för samtal med alliansföreningen om att ingå i deras stadgar, men det kommer inte att bli förrän om tidigast två år.

– Vi har kontakt med fotbollens styrelse och de är positiva. Vi kommer att ha möten med ordföranden för alliansföreningen men har inte satt något tidsmål när det ska vara klart. Men sådant tar tid, säger Felix Jonsson.

Vad innebär det för er att inte vara en del av alliansföreningen till en början?
– Det innebär att vi inte är en del av 128 års historia, vi är inte en del av föreningen. Det kan också vara skönt att inte vara det i början, att ha lite frihet och göra som vi vill. Men vi är öisare som driver projektet och vill verka i samma anda som alliansföreningen.

Vad har ni för mål med Örgryte HS?
– Det enda mål vi har satt upp är att bli bättre och bättre för varje år. Givetvis vill vi klättra uppåt i seriesystemet, men vi väntar tills vi har kommit igång ordentligt innan vi börjar kolla mer långsiktigt. Vi ska känna på det lite hur det känns först.

Hur har reaktionerna varit från supporterhåll?
– Det är en hel del öisare som har uttryckt att det är en bra idé och att de saknar att ha någonting att göra i Öis-väg på vintern. Det är klart att det inte kommer vara samma publiksiffror som fotbollen har direkt, men det finns helt klart potential supportermässigt.

Bara namnet gör att hela projektet har en del potential, eller?
– Det tycker jag absolut. Det är en styrka, det finns inte många division 6-föreningar som har så många potentiella supportrar. Namnet gör att vi kan locka både spelare och sponsorer på ett sätt som andra föreningar inte kan. Men vi har inte satt några sportsliga mål än utan det tar vi senare.

Kommer ni spela i rödblått?
– Givetvis.

Värnar om mänskliga rättigheter

Lagets kapten kommer att bära en regnbågsfärgad kaptensbindel och lagets tröjor kommer att prydas av en bild på den fängslade svensk-eritreanske journalisten Daawit Isaak.
– Vi vill i första hand lyfta en del sådana frågor och driva en sund verksamhet med tankar om alla människors lika värde, säger Felix Jonsson.

Herrtruppen består just nu av 16 spelare och den 25 augusti drar laget igång sin försäsongsträning. Var Örgryte HS kommer att spela sina hemmamatcher är inte spikat än, men preliminärt ser det ut att bli Lundbystrandshallen i Lindholmen.

Redan till nästa säsong hoppas föreningen kunna dra igång ett damlag - på sikt kan det även bli aktuellt med ungdomsverksamhet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.