Ny knapp förlust för Sverige i genrepet

Sista landskampen någonsin i Lisebergshallen lockade 1881 högljudda supportrar. Men det blev ändå en ny förlust mot Montenegro, som vann med 32–30.
– Vi vill visa att vi hör hemma i EM och att vi ska kämpa om medaljer, säger Daniela Gustin, som var bäste målskytt i Sverige.

|

Flera frågetecken skulle rätas ut när Sverige och Montenegro under söndagen drabbade samman för andra gången på tre dagar.

I fredagens svaga insats (till slut förlust med 28–30) spelade till exempel inte Johanna Bundsen, och frågan var hur det egentligen stod till med målvaktens hjärnskakning.

Men när sista landskampen i Lisebergshallen, med 1881 åskådare på läktaren, väl drog i gång stod Bundsen i kassen ­– och briljerade.

– Det var väldigt skönt att få spela igen. Det var väl tre veckor sedan sist, säger Bundsen.

Flera vassa räddningar bäddade för ett tidigt ryck, och när målvakten dessutom själv prickade in 9–3 i öppen kasse (Bundsens första i landslaget) kändes det som klasskillnad mellan lagen.

– Hon är fantastisk. Filippa (Idéhn, målvaktskollega) var bra förra matchen och Bundsen är bra nu. Så det bådar gott inför EM, sa playmakern Isabelle Gulldén i TV 10 i paus.

Montenegro repade sig

Isabelle Gulldén, ja. Stjärnan, som hämmats av en fotskada, spelade knappt tio minuter i Trollhättan i fredags och spelade ungefär lika mycket i kväll. Det var tio minuter mer än planerat, visade det sig.

– Egentligen var inte tanken att jag skulle spela alls i dag men det kändes bra så jag bad om att få några minuter, lät stjärnan meddela i TV10.

Det var också när Isabelle Gulldén klev av planen som Montenegro började äta sig ikapp, och trots den fina svenska starten hade de till slut "bara" tre mål att gå på (16–13) när första halvlek var avklarad.

I andra halvlek vilades även Bundsen i mål.

– Tanken med mig var att jag skulle spela en halvlek i dag, så ska vi trappa upp det vad det lider, säger Johanna Bundsen till GP.

Och den svenska rotationen – och ett Montenegro som höjt sig – gjorde att matchen vägde över.

Gustin målbäst i Sverige

Vid ställningen 19–19 var Montenegro i kapp, och sedan följdes lagen åt hela andra halvlek.

Med fyra minuter kvar stod det helt lika, 29–29, men Montenegro hade studsarna med sig i slutminuterna och kunde vinna med 30–32.

Högersexan Daniela Gustin har tidigare uttryckt sin sorg över att dagens landskamp var den sista någonsin i Lisebergshallen. Hon såg till att lämna ett avtryck i den historiska matchen – och var bästa svenske målskytt med sju kassar.

– Jag fick en väldigt bra start och kom in i ett väldigt flow. Så det var bara att köra på, säger 24-åringen, som gjorde fyra av Sveriges fem första mål.

På onsdag bär det av till Frankrike och trots dubbla Montenegro-förluster är Daniela Gustin hoppfull inför mästerskapet.

– Vi vill visa att vi hör hemma i EM och att vi ska kämpa om medaljer, säger hon.