Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Nu avslutar Frida Tegstedt karriären – igen

Efter utlandsäventyr och över 50 landskamper flyttade Frida Tegstedt hem för att avsluta karriären 2017. I våras var hon tillbaka i SHE.
Mot moderklubben Sävehof gör Önnereds-spelaren sin sista elitmatch.
– Planen ser ut så nu sen ska man aldrig säga aldrig, säger 32-åringen.
Om någon klubb hör av sig, kan det bli aktuellt med ett nytt inhopp?

Efter en lång och handbollsframgångsrik karriär på högsta nivå med bland annat åtta SM-guld för Sävehof och proffsäventyr i Tyskland och Frankrike vände Frida Tegstedt 2017 hem till Göteborg för lägga handbollsskorna på hyllan.

– Det var min tanke och det gjorde jag också, i ett år. Jag var ganska mätt på handbollen och blev sugen på att början min mer civila karriär så jag tyckte det var rätt härligt. Men sen märker man att har man hållit på med något hela livet är det något som fattas lite.

Efter ett år utan handboll kom suget till sporten tillbaka och Tegstedt började spela i division 2 med Önnereds lag ÖHK Göteborg.

– Man blir lite sugen och vill hålla igång och jag tyckte om att umgås med laget, säger Tegstedt om beslutet att leta sig till handbollen igen.

Frida Tegstedt har gjort 51 landskamper för Sverige. Bild: AVDO BILKANOVIC
Frida Tegstedt har gjort 51 landskamper för Sverige. Bild: AVDO BILKANOVIC

Det dröjde dock inte länge innan hon var inne i hetluften igen. I vintras hörde Önnereds a-lag av sig – de hade skadeproblem och undrade om hon kunde ställa upp.

– Jag är glad att jag fick möjligheten att hoppa in så där.

Då var planen att hon skulle spela med laget i SHE säsongen ut. När det sedan var dags för en ny säsong i september kom nya skador för Önnered på mittsexpositionen och återigen fick Frida Tegstedt frågan från a-laget.

Avslutar mot moderklubben

Sedan dess har hon gjort sexton mål för Önnered den här säsongen, men så många fler kommer det inte bli. Onsdagens match mot moderklubben Sävehof blir hennes sista.

– Jag visste det när jag hoppade på det här. Men man kommer in i laget och engagerar sig och brinner för det så det kommer kännas jättekonstigt.

Någon fortsättning i Önnereds division 2-lag kommer det inte heller bli. Snart går flyttlasset till Skåne och nya utmaningar på jobbet som projektledare inom fastighetsutveckling.

– Nu ser planen ser ut så att jag slutar men sen ska man aldrig säga aldrig. Men jag kommer inte spela nån handboll närmsta tiden, säger 32-åringen som vigt större delen av sitt liv åt handbollen.

Vad har handbollen betytt för dig?

– Jättemycket. Det är svårt att säga en grej. Jag har fått vänner för livet, fått bo utomlands i olika länder och fått kompisar där. Det är ju min uppväxt och en del av min uppfostran. Man är engagerad och jag gillar ju handboll. Så det har betytt och betyder jättemycket för mig.

– Jag tror inte det, jag ser inte hur det skulle funka. Jag vill fokusera på mitt jobb där det händer lite nytt nu, säger Frida Tegstedt.

"Vill ju vinna"

Men innan flytten söderut och en vardag utan handboll väntar alltså en sista drabbning. Att den är mot moderklubben, som hon vunnit åtta SM-guld med, gör det lite extra speciellt.

– Det ska bli jättekul. Sävehof är min moderklubb men imorgon är jag Önneredsspelare. Jag tror jag kommer njuta av att spela i arenan men just nu är jag väldigt fokuserad på att tillsammans med Önnered göra en väldigt bra match.

Hur ser matchen mot Sävehof ut om du får drömma?

– Jag vill ju vinna, sen kan det se ut hur som helst. Jag vill vinna, så enkelt är det.

Frida Tegstedt

Ålder: 32

Klubbar: IK Sävehof (2006-2014), Füchse Berlin (2014-2016), Issy Paris (2016-2017), Önnereds HK (2019)

Meriter: Åtta SM-guld med Sävehof, 51 landskamper och 43 landslagsmål, deltagit i OS och VM för Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.