Norge Europamästare på svensk mark

|

Norge, storfavoriter och regerande mästare hade fyllt hela Scandinavium för att fira ännu ett EM-guld. Samtidigt var det en liten orange nederländsk klick i det stora publikhavet, beståendes av 11037 supportar, men en klick som skulle överrösta den norska feststämningen.

Norge startade inte första halvlek på något sätt dåligt, men man var heller inte övermäktiga. Holland däremot verkade acceptera sin roll som ”underdogs” och speladepå ren kämparvilja, framförallt målvakten Tess Wester som blev kunde utmanövrera de norska anfallen.

– Vi hade sett mycket av Nederländerna i mästerskapet och de har bara blivit bättre och bättre så vi förväntade oss en jämn kamp, säger Nora Mörk.

Med dryga tio minuter kvar av första halvan och en nederländsk fyramålsledning såg det ut som att Norge skulle behöva ladda om och komma tillbaka i den andra, men det är här man nästan blir konspiratorisk. Helt plötsligt vaknade de norska damerna till liv och med dem typ hela Scandinavium.

Nederländskorna var skärrade

Nederländerna verkade skärrade, man slarvade i anfallet och Norge kunde sätta fem mål på raken genom firman Nora Mörk och Silje Waade.

När signalen till slut ljöd var det istället Nederländskorna som kom undan med blotta förskräckelsen och 15-15 efter en fantastisk handbolls-duell.

– De spelar bra vissa perioder med det är det är vi som drar det vassare strået till slut.

Den tuffa duellen lagen emellan skulle fortsätta, även om Norskorna vid flera tillfällen kändes övermäktiga så hade Nederländerna en överlevnadsinstinkt och vilja som inte ska förringas. Framförallt var det målvakten Tess Wester höll kvar hoppet för de oranga damerna.

Ett hjärnsläpp fällde Nedeländerna

Men det räckte inte hela vägen för Nederländskorna som gjorde sin bästa match i turneringen och lyckades pressa de norska damerna ända in i slutsignalen, samtidigt som man fälldes av ett rejält hjärnsläpp.

Med fyra sekunder kvar att spela hade man frikast och chans att ta det till förlängning, men Danick Snelder kastar då bollen på foten på Nycke Groot. Norge blev där mästare igen.

– Det kanske inte var den mest klara vinsten, men herregud det gick ju vägen, säger Nora Mörk.

Sköt Nederländerna sönder och samman

Man kan samtidigt inte helhjärtat säga att matchen avgjordes där, norskorna var bra. Riktigt bra. Den sylvasse Nora Mörk sköt fullständigt hål på Tess Wester som, trots 30 insläppta mål, stundtals briljerade. 12 mål blev det för högernian som utsågs till matchens bästa spelare. Med finalens målskörd fick hon dessutom en slutnota på 53 mål och därmed kröntes till hon skyttedrottning.

Precis som hon gjorde i Rio de Janeiro i somras.

– Jag vill ju alltid bidra, det kanske är det som gör mig som farligast. Det är ju mitt jobb i det norska landslaget att vara en anfallsgeneral, så jag har väll gjort mitt jobb, säger Nora Mörk.

Revansch efter OS-missen

Norge vann matchen med 30-29, en skön revansch för en stornation som blev blåsta på konfekten i somras då man förlorade i semifinalen och fick nöja sig med brons.

– Vi skulle gärna haft det där guldet då, Så det känns ju väldigt härligt att få avsluta här med att få stå på toppen med ett guld.