Nordisk handbollsliga för damer?

ANNONS
|

I gårdagens tidning efterfrågade GP:s krönikör Malin Jonson en nordisk handbollsliga för damer. Och intresset finns. Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson vill inte tala för hela föreningen men är spontant positiv.

- Det behövs sådana här nyttiga inputs. Det vi framförallt märker är att damhandbollen inte håller för tolv lag längre, det är för stort glapp. Jag tror inte det är roligt för dom som ligger elva–tolva och det är inte roligt för lagen som ligger etta–tvåa heller, säger han.

I Norge är Larvik helt överlägset på damsidan och har vunnit över 250 matcher i rad.

Klubbens klubbdirektör Bjørn-Gunnar Bruun Hansen är mycket positivt inställd till en nordisk liga.

ANNONS

- Det är absolut intressant. Jag tror det hade varit väldigt bra för damhandbollen. Det hade gett ett större intresse för tv, sponsorer och för publiken, säger han.

- Det har varit utan substans tidigare. Danskarna har haft världens bästa serie. Men den sämre ekonomiska situationen i Danmark har gjort att det kanske är bättre läge nu.

I Danmark har man länge haft en bra damhandbollsliga. Serien är fortfarande jämnare än den svenska eller norska men landslagsstjärnan Isabelle Gulldén tycker ändå idén är lockande.

- Sävehof är alldeles för överlägset för elitserien. Men det är så stort glapp till Europa, dom tar inga poäng i Champions League, och det är samma med danska lagen, säger Gulldén som spelar i danska toppklubben Viborg.

Positiva tongångar från klubbarna alltså. Svalare från Svensk Elithandboll.

- Rent sportsligt skulle det kunna vara ett alternativ men jag tror fortfarande att långsiktigt så är våra nationella ligor rätt väg att gå. Inte några regionala ligor. Istället behöver vi stärka den egna elitserien, säger Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll.

Enligt Stefan Albrechtson behöver det ena inte utesluta det andra, han tycker i stället att den nordiska ligan skulle fungera som ett komplement till den svenska.

ANNONS

- Jag tror inte på någon utpräglad nordisk liga, där ett Sävehof, Skövde eller Lugi som är i toppen lämnar den svenska serien. Istället tror jag på att få ner elitserien till tio lag och bilda en nordisk turnering på sex-åtta lag och att matcherna spelas parallellt, säger han.

Det håller inte Larviks Bruun Hansen med om. Det finns ingen plats i spelschemat för att köra en nordisk turnering parallellt med det inhemska seriespelet. Hellre ser den norske klubbdirektören en internationell elitserie där de inhemska högsta serierna blir kvar som "division 1".

- Men jag är inte säker på att förbunden är lika positivt inställda som vi är, säger han.

ANNONS