Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Mikaela Mässing om skadan: ”Tur jag hade morfin”

Hon skulle få en nystart på proffskarriären i Rumänien efter en säsong i Tyskland som hon i perioder beskrev som ett helvete. Men en resa till Slovakien skulle förstöra allt och tvinga Mikaela Mässing, 26, till en mycket smärtsam operation.
– Det gjorde så jävla ont ibland att jag trodde jag skulle svimma, säger Mässing.

Sommaren 2019 flyttade Mikaela Mässing till den tyska Bundesliga-klubben Thüringer för att pröva lyckan utomlands. Under flera säsonger hade den Mölndalsfostrade storskytten dundrat in mål för H65 Höör och börjat göra sig ett allt större namn på den internationella scenen i den svenska landslagsdressen.

Men första säsongen utomlands blev inte som hon tänkt sig – hon mer eller mindre vantrivdes i den tyska klubben.

– Vi bodde inte så jäkla gött heller. Det var en liten bit utanför stadskärnan så det var inte direkt att man kunde gå ut och ta en fika rätt utanför dörren, sa Mässing i en intervju med GP tidigare i år.

Ny klubbadress inför den här säsongen blev i stället rumänska Baia Mare dit hon flyttade med landslagskompisarna Filippa Idéhn och Linn Blohm.

Den första tiden var härlig. Mässing trivdes med livet på och utanför planen. Men så kom smällen.

– Det var en sån jävla pissig situation. Vi hade åkt åtta timmar i buss till Slovakien för att spela en träningsmatch ...

– Jag kommer upp i en kontring och gör en kullager i ganska hög fart och då vek sig hela knäet.

Hon kände direkt att det var korsbandet som var skadat.

– Jag var i en liknande situation när jag drog korsbandet senast (2016). Sen kände jag att det var något annat också.

Om den första korsbandsskadan var av den ”lättare graden” så var denna ett par snäpp värre.

– Dagarna innan bestämde läkarna att vi skulle göra inre ledbandet också. Det var en väldigt stor operation och ett väldigt stort trauma i knäet. De första veckorna var vidriga – det var så smärtsamt att hälften kunde varit nog. Det gjorde så jävla ont ibland att jag trodde jag skulle svimma. Som tur var hade jag lite morfin att tillgå ... Ganska mycket. Det var tur.

Erbjudande om förlängt kontrakt

Tanken som var att hon skulle växla upp igen rent handbollsmässigt fick Mässing sortera bort. I stället för att inleda en säsong på planen fick hon i stället inleda den i gymmet. Någon specifik diagnos om när hon kan börja springa eller när hon kan vara tillbaka på handbollsplanen är för tidigt att uttala sig om.

– De säger att det ska ta tio till tolv månader att ta sig tillbaka till match men i min värld av blommor så vet jag att det tog åtta månader senast jag var korsbandsskadad och det är det jag siktar på. Sedan om det är rimligt eller inte vet jag inte men jag måste ha något mål. Jag har börjat gå utan kryckor nu och de säger att jag går fint.

Efter säsongen i Tyskland och skadan som kom nu – fanns det några tankar om att flytta hem igen?

– Nej. En knäskada är en knäskada – det är inte värre än att man får köra rehaben så ska jag ha många år till utomlands är tanken. Om inget oförutsett händer så tänker jag vara kvar utomlands ett tag till – sen blir det hem till Götlaborg!

26-åringen berättar att stöttningen från Baia Mare har varit bra och att hon har regelbunden kontakt med tränaren.

Kontraktet som skrevs mellan Mässing och klubben gällde i ett plus ett år. Trots skadan berättar den svenska landslagsspelaren att hon inte känner någon oro över att hon inte ska få vara kvar nästa säsong.

– De har till och med sagt att de vill skriva till 2024 så än så länge låter det bra. Sen får man ju se vad som händer, säger Mikaela Mässing.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.