Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mellegård om sjukdomen och tuffa vägen tillbaka

I november förra året insjuknade Emil Mellegård plötsligt. Tio månader har passerat sedan dess – nu är Redbergslids kantstjärna nära en comeback.
– Det har varit den jobbigaste tiden i min karriär, säger Mellegård om kampen att ta sig tillbaka.

Torsdag i början av november.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Redbergslids Emil Mellegård har känt sig krasslig tidigare på dagen och under kvällens träningspass får han svåra smärtor i ljumsken. När han kommer hem på kvällen försämras läget ytterligare när han drabbas av hög feber.

Det var starten på en lång kamp.

Först i att få veta vad som inte stod rätt till. Sedan i att hitta vägen tillbaka. För att bli frisk. För att kunna återvända till handbollen.

Nu har han nästan tagit sig i mål.

Sedan en månad tillbaka tränar kantspelaren för fullt. Inom kort väntas han återigen få kliva ut och spela match igen.

– Jag är extremt glad över att vara här nu. Under den här tiden som jag har varit borta har jag verkligen förstått att det är handbollen jag brinner för och att det är det jag vill göra så länge jag klarar av det, säger Emil Mellegård.

"Jobbigaste tiden i min karriär"

Han fortsätter:

– Det har varit den jobbigaste tiden i min karriär. Men man har också lärt känna sig själv bättre och fått jobba mycket med sig själv och fått väldigt bra stöttning från klubben, familjen och min flickvän. De har alla hjälpt mig att göra resan hit lättare.

Efter två månaders utredning stod det klart att 21-åringen drabbats av en inflammation i symfysen, vilket är en led i bäckenbotten.

Den medicinska expertisens besked var att det var belastningen på Mellegårds höfter som hade grund i inflammationen.

– När man fick reda på vad det var såg man lite ljuset i tunneln. Tiden innan dess var jobbig. När man gick runt och undrade varför man var borta från handbollen.

"Du måste se fördelarna"

I april blev det därför operation av höfterna. Sedan dess har talangen ägnat sig åt rehab och att komma i fysisk form igen.

– Efter det har det egentligen bara gått rätt väg.

– Man började smått med lite rehab och sedan stegrade man det i fyra månader. Efter det gick jag väldigt lätt på handboll, sedan stegrades det vecka efter vecka. Nu står vi här i dag då jag tränar fulla fyspass och handbollspass.

Hur har det varit att stå vid sidan av så länge som du har gjort?

– Det har självklart varit jättejobbigt. Man vill dra sitt strå till stacken. Det har varit frustrerande att inte kunna bidra med det man kan.

Samtidigt menar han att han också har dragit lärdom av den långa frånvaron.

– Det finns både för- och nackdelar med att ha en skada. Du måste se på fördelarna och då har det varit att det har stärkt mig mentalt och även fysiskt. Jag har kunnat lägga upp en stark styrketräning från grunden.

Kan bli spel mot Alingsås

Exakt när det blir comeback är inte helt säkert. Men det är inte omöjligt att Mellegård finns med i kvällens derby mot Alingsås.

– Fysiskt sett känner jag mig matchklar. Det är lite tajming och så som inte sitter helt än, men jag känner mig redo, så får vi se hur (Jasmin) Zuta gör när han tar ut laget.

– Om det blir så att jag är med kan det inte börja bättre. Derby mot Alingsås är en rolig match och en lagom lång resa. Det blir oftast mycket folk när vi möts och det är bra akustik i hallen. Blir jag uttagen är jag extremt laddad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.