Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
IFK Skövdes lagkapten Kristian Svensson och Redbergslids tränare Jasmin Zuta efter den inställda matchen mellan Redbergslid och IFK Skövde. Bild: CARL SANDIN

Matchen i Scandinavium startades – trots spelarnas larm

Spelarna larmade redan under uppvärmningen, en dryg halvtimme innan match, att Scandinaviums plan inte var spelbar.
Trots detta valde matchdelegaten att dra igång matchen mellan Redbergslid och IFK Skövde.
– Det var ingen i vårt lag som ville spela matchen, berättar IFK Skövdes lagkapten Kristian Svensson.

1 minut och 42 sekunder.

Det var så mycket handboll de 1 500 i publiken fick se av Redbergslids hemmapremiär mot IFK Skövde i Scandinavium.

Sedan bröts gårdagens match på grund av halka på planen.

– Det var fuktigare luft än vad vi är vana vid och det kan bero på att publiken kom in i från regnet utanför i blöta kläder, sade Anders Albertson, evenemangschef på Got event, som ansvarar för arenan.

LÄS MER: RIK:s hemmapremiär avbruten – Scandinaviums golv ospelbart

Men faktum är att matchdelegaten Monika Hagen uppmärksammades på halkan nere på plan långt innan publiken började fyllas på.

Det var framförallt IFK Skövdes spelare som märkte av problemet under uppvärmningen.

– Vi insåg rätt snabbt att det var lite annorlunda förhållande jämfört med vad det brukar vara. Det var svinglatt. Målvakten kunde inte skjuta ifrån och vi fick inget fäste när vi skulle hoppa från kanterna, skaderisken var för hög, berättar Skövdes lagkapten Kristian Svensson.

Ville inte spela

Ganska snabbt var gästande laget överens; en match med det rådande underlaget borde inte spelas.

– Det var ingen i vårt lag som ville spela matchen utifrån de premisserna som var med det golvet.

Klubben valde att framföra sina synpunkter till matchdelegaten som trots det ändå valde att starta matchen.

Skövdes sportchef, Ulf Nyström, var en av dem som pratade med matchdelegaten.

– Mitt intryck var att hon ville pröva och se om det skulle bli bättre. Det gjordes lite olika försök, vaktmästarna kom in med lite vippor för att torka golvet. Det torkades lite innan spelarna gick ut för en lagpresentation, men det blev inte bättre för det, berättar han.

Vad tycker du om att matchen drogs igång, trots alla varningsflaggor?

– Vi vill ju ta ett ansvar för våra spelare. Vi har ingen lust att utsätta våra spelare för en skaderisk och det är därför matchen bryts efter 1.42, för att de såg att det inte gick att spela. Sen kan jag förstå att de ville prova det, men samtidigt var det ganska många röster innan matchen, under en ganska lång period, som sa att det inte var ett okej underlag att spela på.

Domare Mirza Kurtagic och matchdelegat Monika Hagen. Bild: CARL SANDIN

"I min värld kom vi överens"

Monika Hagen var matchdelegat under matchen, hon ger sin bild av vad som hände under onsdagskvällen.

– Vi sa att vi skulle ge det en chans efter den sista torkningen under uppvärmningen. Min intention var att vi skulle ge det ett försök, går det inte så stoppar vi. Det var därför det bara blev ett anfall.

Nu blev det endast 1.42 spelat, men risken att någon skadades under den tiden fanns ju. Kan man inte tycka att det är lite farligt att chansa?

– I efterhand kan man säkert säga att det var det. Men i min värld kom vi överens om att vi skulle ge det en chans. Med tanke på publik, med tanke på tv och allting runtomkring. Det är inte varje dag man bryter en match. Så vi gav det en chans, det funkade inte och då är det ingen som helst diskussion längre. Då bryter vi på grund av skaderisk.

Så din bild är att Skövde var med på att ni skulle testa att spela?

– Absolut. Så uppfattade jag det. När jag pratade med Skövdespelarna efteråt var det ingen som sa någonting, utan alla var tacksamma över att vi bröt matchen.

IFK Skövdes lagkapten, Kristian Svensson, tycker det var helt rätt att matchen bröts, även om han tyckte det var märkligt att den ens drogs igång.

– Att det var rätt beslut i min värld råder det inga som helst tvivel om. Hade någon skadat sig, vad säger man då liksom? Det hade kunnat vara en säsong eller en karriär, i värsta fall, som varit över.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.