Magnus Wislanders dom inför Sveriges bronsmatch mot Spanien

Sverige föll tungt i semifinalen och får rikta in sig på bronset.
Dagen däremellan var det ett gäng som tog en pratstund med ”Slangen”.
– Vi pratar inte så mycket handboll, säger Magnus Wislander.

ANNONS
|

Göteborgaren Magnus Wislander är den spelare som gjort flest mål någonsin för det svenska landslaget – och vid millennieskiftet utsågs han till hela 1900-talets bäste handbollsspelare i världen.

Dessutom vann han hela 13 mästerskapsmedaljer under spelarkarriären.

Detta VM har han, som så många gånger förr, följt i egenskap av expert för Radiosporten.

Han ger sin syn på varför det inte blev någon finalplats för Sverige.

– Jag tycker att semifinalen mot Frankrike är en match där egentligen inte någon kommer upp i den nivå som man kan. Det blev en tuff dag för de flesta, de fick inget flyt och det kändes lite stelt och spänt. Det blir problem överlag och då går allt emot, säger han.

ANNONS

Vidare trycker han på att det märktes att Jim Gottfridsson saknades.

– Det blir en belastning. Alla försöker men det blir inget ”flow”, lite domslut man inte får med sig. Nej, det blir en jävla uppförsbacke, säger han.

Wislander har själv spelat i lag som åkt på tunga skador i avgörande lägen.

– Det tillhör idrotten på något vis, det går knappt en turnering utan att någonting sådant händer. Men det är kanske inte varje turnering det händer världens bäste spelare...

Om man bortser från förlusten mot Frankrike är han nöjd med vad det svenska laget visat upp.

– Jag tycker att man sett ett väldigt bra svenskt lag som spelat bra handboll och gjort det man förväntat sig, säger han.

Tycker du att mycket av betygsättningen på det här laget hänger på hur det går i bronsmatchen?

– Självklart är det så att man förväntade sig att man skulle nå semifinal eller åtminstone kvart. Alla lag som tog sig dit är fantastiskt duktiga, då är det dagsform som avgör vem som går vidare. Problemet är att ifall man förlorar mot Spanien avslutar man turneringen med att förlora de två sista matcherna. Då blir det en fadd eftersmak om man inte tar medalj, så det är inte så bra om man missar, säger ”Slangen”.

ANNONS

Däremot skulle han inte se det som ett misslyckande om det blir en fjärdeplats.

– Nej, absolut inte, det är världstoppen. Alla vill ha medaljer men det är aldrig roligt att avsluta utan.

Domen: Så slutar bronsmatchen

Wislander, som själv spelat en bronsmatch i ett hemma-VM (1993), tror inte att det är något större problem för spelarna att ladda om.

– Man tänker inte så när man är där och spelar om en medalj. Men man vill inte åka därifrån utan en, det är någonting man verkligen jobbar för. Spelarna kommer ge allt de har mot Spanien, säger han.

Matchen tror ”Slangen” bli en svår en för det svenska laget, oavsett om man lyckas ställa om eller inte.

– Jag vet hur jag vill att matchen slutar! Men det kommer bli tufft. Spanien är ingen favorit för Sverige sett över de 15 senaste åren. Det blir jäkligt tufft men jag tror också att Sverige är revanschsuget efter prestationen mot Frankrike.

Vilka vinner bronset då?

– Hjärtat säger Sverige men hjärnan säger nog att det blir en fjärdeplats ...

Wislander har en nära relation till ett helt gäng spelare i laget – men kanske allra närmst är han Jonathan Carlsbogård som han haft i Redbergslid och känt sedan han var en liten pojke. De har ofta synts samtala när de stött på varandra.

ANNONS

Vad pratar ni om?

– Nu sa jag att han gjorde en bra match mot Frankrike. Han kan gå därifrån med hedern i behåll. Jag försöker mest peppa honom.

Det är flera spelare som kommer upp till dig på pressträffar – vad säger du till dem?

– Jag pratar inte så mycket handboll, det är mer att jag känner alla. Jag försöker vara kompis med dem och låta dem vet att de kan prata med mig om de det är någonting, säger ”Slangen”.

Bronsmatchen börjar 18:00 på söndagen.

LÄS MER:Sverige föll i semifinalen – får spela om bronsmedaljen

LÄS MER:Jim Gottfridsson berättar om operationen i Göteborg

LÄS MER:Glenn Solberg ilsknade till på frågan om Jim Gottfridsson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS