Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magister Johansson kan straffa Sävehof

SM-slutspel i handboll och finslipning av uppsatsen inför stundande lärarexamen. Det är mycket nu för RIK:s lagkapten Tobias Johansson, 28.

På söndagen kan han ta sitt Redbergslid till klubbens första semifinal på tio år – det vill säga om RIK besegrar Sävehof i den tredje kvartsfinalen som avgörs i Lisebergshallen. Själv ligger Tobias Johansson lågt med prat om semi.

– Att Sävehof viker ner sig finns inte. Båda lagen kommer att gå för fullt. Det är minst en stenhård match kvar, säger han rutinerat.

"Finns inga hemligheter"

Efter att ha mötts och nötts i flera år kan spelarna i derbylagen varandra utan och innan.
– Det finns något genuint i det. Vi har inga hemligheter. Det finns Inga överraskningar. Det är kvalitén i kampen som avgör, säger han.

Den här säsongen har den lugne och sansade Tobias Johansson varit lagkapten, ett hedersuppdrag han trivs med.

– Det blir mest att jag fungerar som en brygga mellan laget och ledningen, på plan har jag inte behövt agera särskilt mycket, alla vet vad som gäller och vad de ska göra, säger han.

Snart färdig lärare

Ledaregenskaperna lär han även ha nytta av civilt.
Den 2 juni är Tobias Johansson färdig mellanstadielärare – när GP ringer är han i slutfasen av ett uppsatsarbete, i vilket facktidningar för lärare analyseras, som ska lämnas in inom kort.

– Förhoppningsvis kan jag få ett lärarjobb på halvtid så att jag kan spela handboll på andra halvan, säger Tobias Johansson som har minst ett år kvar i RIK.

Lägger straffarna

Det är inte enbart rollen som lagkapten som kan ge Tobias Johansson extra press, han är även förste straffskytt i laget, en uppgift som när det ställs på sin spets kan bli betungande.

– Just i den stund straffen ska läggas tänker jag inte så mycket, då ska bollen bara in. Däremot får jag under träning och inför matcher bra stöd av våra målvakter och vår målvaktstränare just när det gäller att studera rörelsemönster, hitta svaga punkter och liknande, den kunskapen försöker jag förvalta, säger han.

Minns bara missarna

Som straffläggare brukar Tobias Johansson vara säkerheten själv.

– Men i slutet av serien hade jag en dipp och brände några, då var jag lite under lunder isen ett tag, men förhoppningsvis har det vänt nu, säger han.

Det verkar så. Under de två slutspelsmatcherna har Tobias Johansson satt fyra straffar – av fyra möjliga.

Kan du lista dina bästa straffar?
– Nej, jag minns bara de jag missar.

Okej, kan du lista dina värsta missar?
– Ha, ha, Daniel "Berka" Bergqvist i Aranäs tog två straffar för inte så länge sedan, det var inte så bra. Sedan har det väl hänt att jag skickat över några lobbar också, men oftast brukar straffarna sitta, säger han. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.