Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Bundsen, Tobias Thulin och Josefin Wickström. Bild: Bildbyrån
Johanna Bundsen, Tobias Thulin och Josefin Wickström. Bild: Bildbyrån

Målvakterna kluvna om hjälm mot hjärnskakningar

Hjälm på handbollsmålvakter för att minska antalet hjärnskakningar, det tycker RIK:s klubbchef Tony Larsson.
Målvakterna själva är kluvna.
– Det är väl en bra idé, absolut. Men jag känner inte att jag vill ha det, säger landslagets Johanna Bundsen.

Efter att Redbergslids IK och Chalmers tillsammans gjort en undersökning om hur farligt ett handbollsskott i huvudet egentligen är vill RIK:s klubbchef Tony Larsson se åtgärder. Han vill att hjälm för målvakter ska införas för att minska antalet hjärnskakningar.

– Målvakter skulle verkligen behöva det. Man måste ta problemet med hjärnskakningar på allvar, sa Larsson till GP under måndagen.

LÄS MER: Vill införa hjälm – för att minska hjärnskakningarna

Tobias Thulin, målvakt i just Redbergslid, är positiv till förslaget.

– Huvudskador i handboll, speciellt för målvakterna, är ett problem. Det finns ett antal exempel där målvakter varit tvungna att sluta för att de fått en kraftig hjärnskakning så möjligheten att få välja om man vill ha hjälm kanske borde finnas.

Han har själv inte drabbats av hjärnskakning eller skott som hållit honom borta.

– Men jag känner andra målvakter som fått hjärnskakningar ett antal gånger så det är klart att det finns i närheten och jag har väl bara tur som inte fått det själv.

Skulle du använda hjälm om möjligheten fanns?

– Jag har ju inte haft någon hjärnskakning så jag ser inte att det varit ett problem för just mig, men jag tror andra målvakter hade använt det som kanske haft hjärnskakning innan. Men det är klart att om man märker att fler och fler får hjärnskakningar kanske man överväger det ändå.

Landslagets Johanna Bundsen, som inför förra säsongen lämnade Sävehof för Köpenhamn, fick i början av året hjärnskakning efter ett skott i huvudet och var borta från handbollen i några veckor.

– Det fanns en liten rädsla precis när man kom tillbaka. Vi hade en norsk målvakt som jag var kollega med förra året som fick hjärnskakning och sen valde att flytta hem och lägga av för att rädslan hindrade henne. Men just nu känner jag ingen rädsla, säger hon.

LÄS MER: Fortfarande en lång väg kvar för Johan Jakobsson

Tillåtet i Danmark – men inte i Sverige

I Sverige är det inte tillåtet för målvakterna att spela med hjälm.

– Man måste ha mer fakta först, om hjälm verkligen ger någon inverkan, säger Svenska handbollsförbundets generalsekreterare Robert Wedberg till SVT Sport.

I Danmark är det annorlunda och där finns målvakter som spelar med hjälm. Men det är inget som lockar Johanna Bundsen.

– Det är väl en bra idé, absolut. Men jag känner inte att jag vill ha hjälm. Om det kommer svart på vitt att det hjälper mot skott i huvudet kanske man kan överväga det men just nu vet man väl inte riktigt om det hjälper.

LÄS MER: Rönnberg: "Just det här oroar mig"

"Det är fult"

Inte heller BK Heids Josefin Wickström är sugen på att ta på sig en hjälm i målet.

– Jag tror inte det. Dels tycker jag det är fult. Sen gör man sällan saker i förebyggande syfte och kanske i efterhand när det väl har hänt ångrar man att man inte haft den. Men jag tror inte jag skulle använda den faktiskt.

Wickström ser dock att det finns andra saker att göra för att minska risken för hjärnskakningar – som att se över domsluten.

– Jag kan tycka att domsluten kring när någon skjutit målvakten i huvudet är ganska svaga, säger hon.

Bundsen menar att hårda skott i huvudet är sånt som händer i pressade matchsituationer och att det är något man får räkna med.

– Någon gång händer det att man får en boll i ansiktet och som målvakt får man acceptera att risken finns. Man har ändå ställt sig i målet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.