Adam Krantz bar en av huvudrollerna i Redbergslids seger över Eskilstuna Guif i Handbollsligan. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Målvakten bar RIK till seger – mot förra klubben

Lås, bom och nyckeln i sjön – i kväll var det stängt. Adam Krantz, 28, kom in och storspelade i Redbergslids seger över Eskilstuna Guif med 31–27.
– Man bara gör i stället för att tänka, säger Krantz om sin egna prestation.

|

Efter skrällsegern mot Alingsås på bortaplan var det återigen viktiga poäng på spel i kampen kring slutspelsstrecket. Under onsdagskvällen tog RIK emot nästjumbon Eskilstuna Guif i Scandinavium.

Matchen präglades under de första minuterna av ihåliga försvar och bra målvaktsspel. Kristian Zetterlund i hemmamålet och Guifs Herdeiro Lucau stod starkt när spelarna framför hade svårt att sätta stopp för de båda offensiverna.

Guif var det lag som var mest lyckosamma med sin målskörd och hade en fyramålsledning med dryga 13 minuter spelade. Men när signalen gick för halvtid hade RIK ätit sig ikapp och ställningen var 16–16.

Adam Krantz, som lite innan 30 minuter var passerade hade bytt av Zetterlund i målet, har själv spelat flera år i Guif och vet vad som är svårt med att möta dem.

– Det svåra är att ha tålamod mot dem. De ligger och vänder och vrider och är duktiga på att straffa när de får läge. Det är en stor anledning till att de får bra utdelning.

– Sen räddar Lucau många svåra skott, det är kryss i paus men de är före nästan hela tiden och det är väl för att de får utdelning på sitt spel.

Hemmalaget började den andra halvleken inspirerat. Krantz stod för flera fina parader mot sin tidigare klubb och framåt gjorde RIK tre raka mål på tre minuter.

Och RIK skulle dryga ut ledningen än mer. Krantz fortsatte rädda och hans lagkamrater, oftast framburna av kommande Tysklandsproffset Emil Mellegård och Niclas Fingren, dundrade på med det ena distinkta avslutet efter det andra. Med tolv minuter kvar att spela var det 27–21 på jumbotronen.

Returmöte väntar i Eskilstuna

Jasmin Zutas mannar kom också att kliva av banan med två poäng. Segersiffrorna skrevs till 31–27.

Adam krantz landade till slut på nästan 52 i räddningsprocent och var en ytterst bidragande orsak till vinsten.

– Det var extra kul när det var mot Guif.

Kallar du det där för att vara i "zonen"?

– Ja, det får man väl ändå säga. Man kommer till ett tillstånd där man är avslappnad och bara gör i stället för att tänka och det brukar gå bra.

Det var ett par räddningar som var ganska spektakulära.

– Det är egentligen en del så som jag spelat i min karriär – att slänga mig lite akrobatiskt även om jag inte är så smidig men jag försöker.

På lördag är det returmöte mellan de båda lagen när de möts i Eskilstuna.

– Det hade varit kul oavsett men det är klart att det är gött att kunna komma upp dit och blinka lite med ena ögat och säga: "Hur gick det sist?". Och det är inte mot Guif utan mest mot polare som brukar gå på matcherna. Jag hade en jättebra tid där och det ska bli kul att beta av den (matchen) innan jul, säger Adam Krantz.