Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mästerskapsdebutanten: "Fantastiskt spännande"

Hon värvades som en oslipad diamant till Sävehof. Drygt ett och ett halvt år senare gör Olivia Mellegård mästerskapsdebut i EM på hemmaplan. – Det hade jag aldrig kunnat tro, säger hon till GP.

Efter elva år i moderklubben Önnered tog Olivia Mellegård våren 2015 steget till svensk handbolls stora flaggskepp, Sävehof. I Partille-klubben har talangens karriär gått i raketfart uppåt och efter ett och ett halvt år hos de åtta senaste årens svenska mästare har vänstersexan, som också har spelat en hel del på nio meter, blommat ut till en fullfjädrig stjärna. När Henrik Signell i början av november presenterade sin landslagstrupp till EM på hemmaplan fanns Mellegård med. 

– Jag blev lite chockad. Jag hade inte räknat med det. Samtidigt blev jag otroligt glad när jag fick beskedet och det är en stor ära att få representera Sverige i det här mästerskapet.   

I oktober fick Mellegård, som har vunnit EM-guld och OS-brons på ungdomsnivå, göra landslagsdebut på seniornivå när Sverige spelade en fyrnationsturnering i Polen. 20-åringen tackade för förtroendet och imponerade stort. 

– Det är viktigt för en själv att leverera direkt när man kommer in. Få känna att du håller på den här nivån, det gav mig självförtroende. 

Nu är hon med. På riktigt. 

– Det är roligt och fantastiskt spännande. Sedan är det extra kul att få chansen att göra mästerskapsdebut på hemmaplan. 

Nervöst? 
– Lite pirrigt och nervöst är det. Men jag har ju varit med tidigare och träffat spelarna och ledarstaben, så det är inte lika nervöst nu. Och att det finns så många från Sävehof med i truppen gör ju också allt lite enklare. 

Hade du själv trott att du skulle få en så här positiv utvecklingskurva, så snabbt?
– Det hade jag aldrig kunnat tro. När jag spelade i Önnered hade jag inte alls landslaget i tankarna. Och egentligen inte när jag kom till Sävehof heller. Jag har inte vågat tänka så långt. 

Men nu har hon nått dit - och då vill hon bidra. 

– Jag vet om att det är otroligt tuff konkurrens. Jag är ödmjuk inför det här. Det är mitt första mästerskap, jag tar det som det kommer. Jag ska göra mitt yttersta och sedan får det bli som det blir. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.