Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Mästerskapsdebutant Thurin imponerade – hyllas stort

Jack Thurin gjorde mästerskapsdebut mot Polen.
Efteråt lovordades han stort av både tränare och lagkamrater.
– Man såg vilken kapacitet han har, säger assisterande förbundskaptenen Martin Boquist.

Albin Lagergrens frånvaro har öppnat upp för Jack Thurin. Under måndagen kallades den tidigare reserven in i truppen.

På tisdagskvällen gjorde han sitt första framträdande någonsin för Sverige i ett mästerskap.

Hemma inför ett utsålt Scandinavium fick Skövde-talangen chansen.

– Det är klart att det var jättehäftigt att få vara med om det här. Det är så stort som det bara kan bli som svensk handbollsspelare. 11 000 i Scandinavium, nära hemma och att det blev vinst också. Det är riktigt häftigt.

Det svenska anfallsspelet hackade delvis till en början. Vid underläge 7–9 valde förbundskapten Kristjan Andrésson att ta timeout och sedan kasta in Thurin som högernia.

– Det var inte så mycket att tänka på när jag skulle in, det var bara att köra som vanligt även om det är lite svårare här med tanke på hur mycket som gäller. Men jag försökte göra så som jag gör hemma och jag tycker att det gick hyfsat.

Nätade direkt

Det dröjde inte länge innan han prickade in sitt första mål. Det hann bli två innan kvällen var över.

– Det är klart att det kändes jättebra att man fick sätta dit första, sedan ville man bara fortsätta. Riktigt gött.

Om Thurin själv tyckte att det gick "hyfsat" var hans tränare större i orden.

– Tanken från början var att han är här för att samla på sig erfarenhet, men man såg vilken kapacitet han har. Framför allt är jag väldigt imponerad av det han levererade i försvarsspelet. Det var riktigt bra, säger assisterande förbundskaptenen Martin Boquist.

– Jack Thurin kom in och gjorde två fina mål, säger förbundskapten Kristjan Andrésson som medger att det blev lite extra fart när 20-åringen kom in.

– Vi fick det vänsterhänta alternativet då. Sedan är han 20 år och gör sin första mästerskapsmatch och vi ska ha rimliga förväntningar på honom. Vi kommer naturligtvis hjälpa honom så mycket vi kan för att sätta honom i situationer som han är trygg och bra i.

Andrésson är dock noggrann med att påpeka att högerhänte Linus Arnesson fortsatt är första alternativ på positionen och den som sannolikt startar fredagens match mot Portugal.

– Det är Linus framför allt som går där och får ta ett stort ansvar. Sedan beror det på hur det ser ut i matchen, men som det är nu så är det Linus som går in.

"En jättefin debut"

Lagkompisarna stämde in i tränarnas hyllningskör.

– Vi hat haft problem med flowet innan och nu fick vi in en vänsterhänt. Jack gjorde det bra i dag och vi hoppas kunna använda honom mer sen också, säger Andreas Nilsson.

Kim Ekdahl Du Rietz tycker att det blev stor skillnad på spelet med Thurin på plan.

– Det har blivit en annorlunda situation när vi har spelat största delen av de här tre matcherna med en högerhänt högernia. Det är väldigt, väldigt, väldigt annorlunda. Kul att Jack är med i dag och att han får göra två snygga mål också.

– Jag tycker att han gör en jättefin debut, det är med mersmak och det tackar vi för, säger Jim Gottfridsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.